Dagboek van Willem van den Ende

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

<accesscontrol>Aloha</accesscontrol>

Deze pagina is en blijft alleen toegankelijk voor Aloha, omdat de inhoud context specifiek is (open stellen betekent voor mij: meer redactie en minder recht voor m'n raap schrijven), en ik niet de behoefte voel om m'n hebben en houwen op straat te leggen.


5 Januari 2007

zoekend naar de nederlandse vakantiedagen op kennisnet.nl tref ik dit:

" 'Vriendjes maken belangrijker dan presteren' 4-1-2007 14:26

(Novum) - Moeders vinden het belangrijker dat hun kind vriendjes en vriendinnetjes heeft dan dat het goed presteert op school. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van Interview-NSS.

Van de ondervraagde moeders zegt bijna zestig procent sociale ontwikkeling belangrijker te vinden dan intelligentie. Zeventig procent van de moeders vindt dat de prestatiedruk die scholen tegenwoordig op kinderen leggen groter is dan die in hun eigen schooltijd.

Vrolijkheid, beleefdheid en hulpvaardigheid worden door de moeders genoemd als eigenschappen waaraan zij waarde hechten. Vaardigheden als creativiteit en sportiviteit noemt bijna een derde 'minder belangrijk'.

Voor het onderzoek werden vijfhonderd moeders ondervraagd die minimaal één schoolgaand kind hebben in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar."

Ergens fijn dat sociale intelligentie (of iets wat daar op lijkt, het zou ook overdreven toegeeflijkheid kunnen zijn) op prijs wordt gesteld. Creativiteit lijkt me niet slecht. (sportiviteit ook niet)

4 Januari 2007

1:42 in de ochtend, en op een of andere manier wordt ik naar de aloha wiki getrokken. In plaats van wat in m'n schrift te schrijven laat ik wat van mijn brandende vragen in ontwikkeling hier achter...

Vraag 1: hoe zorg ik ervoor dat mijn eenmansbedrijfje een deugdelijke administratie heeft die me niet te veel tijd & geld kost.

Achtergrond: afgelopen maand vierde ik vijf jaar zelfstandigheid. Ik krijg nog steeds de kriebels van m'n administratie, ondanks dat ik het grotendeels heb uitbesteed aan een administratiekantoor - ik stuur de rekeningen etc. op en krijg btw aangifte en loonbelasting aangifte ingevuld terug, ze doen ook de jaarrekening. Dat werkt redelijk, maar ik kwam er laatst achter dat er toch wat storende fouten in de boekhouding waren geslopen. Idealiter zou ik dat niet in detail hoeven te controleren. Andere bron die afgelopen jaar tijd en energie begon te slurpen is grote bedrijven die ik als klant heb blijken ingewikkelde (en niet altijd goed functionerende) procedures voor opdrachtverwerving en betaling te hebben). Ik heb wel wat ideeen, zoals het inschakelen van een kennis waarvan ik weet dat ze goed is in administratie, en die eens in de maand langs laten komen (jaarrekening nog wel door accountant laten doen), en/of een deel van m'n facturen uitbesteden aan een kredietverzekeraar. Ik ben vast niet de enige in NL die met deze vraag zit, zeker nu steeds meer mensen als zelfstandige gaan werken... (de boer uit het verhaal van laatst heeft dit probleem in het groot, met mestboekhouding etc....)

Vraag 2 (mmm, door uitwerking van vraag 1 is die me nu ontschoten. Volgende keer eerst de lijst maken en dan de details invullen).

(dat kost niet heel veel tijd, zo'n vraag opschrijven. 20 minuten bij elkaar). (nog wat verder geschreven, vandaag 40 minuten aan aloha geschreven, wel regelmatig tussendoor er over nagedacht, in de auto en zo... hoe bereken je dat? )

3 Januari 2007

Aloha:Nederland is groot genoeg

Nederland loopt voorop in aantal breedband aansluitingen vond ik vandaag op nu.nl. Groot genoeg om interessante nieuwe diensten uit te proberen en/of boekjes te verkopen over internet?

Ik denk vaak

Aloha:Nederland is te klein

maar dat is misschien niet (altijd) zo... Ik vraag me af of van beiden patronen te maken zijn die in verschillende contexten werken. Als ik iets in m'n vakgebied wil doen is Nederland snel te klein, voor interessante conferenties ga ik vaak op reis, en m'n contactenlijst is beter gevuld met mensen in het buitenland. Nederlandse universiteiten lijken zo mogelijk nog burocratischer en naar binnen gericht dan die in sommige andere europese landen (ik had laatst een kennis uit oostenrijk op bezoek, die was te gast geweest bij de Universiteit Twente en de TUE, met name de UT kwam op haar nogal bureaucratisch over, met veel opgebrande danwel (te) volgzame medewerkers). Curriculum veranderingen zijn hier vrijwel onmogelijk, danwel kosten jaren (ook eigen ervaring...).

Ik heb er proto-linkjes van gemaakt, hopend op discussie :)

Gelukkig nieuwjaar allemaal!

29 December

Even een weekje van bijna niks (kan het werken en het denken eraan toch niet laten :) ik wil te veel).

22 December

Aloha:dagboek van Willem van den Ende 22 December 2006

21 December

Beetje te moe om veel te schrijven gisteren, vandaag weer offline, en aanwezig in de echte wereld bij een klant - geen betere manier om het vijfjarig bestaan van m'n bedrijfje te vieren :). (dat de site van de SNS bank down lijkt terwijl ik voor het weggaan nog even wat rekeningen wil betalen is weer minder...)

Er zoemen nog wat (anti-)patterns in m'n hoofd rond, naar aanleiding van maak informatie van je frustratie onder andere van uitstel komt afstel, met Harry's nu meteen als tegengif... Ik ben ook weer 'ns wat aan het lezen, heb mezelf vorige week een collectie artikelen van Peter Drucker bezorgd, en een boekje genaamd Guanxi (chinees woord voor 'onderhouden' van relaties, het boekje gaat over Microsoft Research in China ).

En User:Mijndert's Aloha plaatje gebruikt. (en even gedacht: Wie TF is Mijndert??? toen ik zag wie er een foto bij mijn Oratie had geplaatst...., waarvoor dank))

Genoten vanUser:Harry's edits in patroon zonder naam, dat misschien ook 'dinges' of 'hoe heet dat' zou kunnen heten :) hoewel die allebei algemener zijn. En het eerste patroon zonder naam heeft een naam gekregen, leg het vast :) Harry's commentaar onderaan de pagina lijkt me een mooi afsluiting:

Alle menschen werden brüder, maar eerst worden alle Aloha-deelnemers schrijvers, mede-auteurs.

19 December

Kon de wiki vanochtend vroeg ook niet laten liggen...

18 December

Al schrijvend aan mijn oratie van tig minuten kwam ik een puzzel tegen waar ik aan wil werken: de "mijn tijd en energie is belangrijk puzzel" (die zowel goede als minder goede uitwerkingen op deelname aan een groep en de groep kan hebben) .

Geschreven aan de wiki (dagboek, Willem's oratie van drie minuten en patronen) van 21:00 tot 22:45

17 December

Aloha:Dagboek van Willem van den Ende 17 December 2006 Gewerkt aan de wiki van 15:45 t/m 17:45

29 November

Een stuk of wat patronen die ik gisteren heb geschreven toegevoegd aan minestrone van patronen, voor het eerst serieus aan een patroontaal begonnen! Het vuur hiervoor kwam door enthousiasme van User:Harm over planningsspel voor vergaderingen en m'n hoop om door schrijven ruimte in m'n hoofd te maken voor nieuwe ideeen (en de presentaties en elevator pitches die ik geef over dit soort zaken helderder te krijgen). Gelijk feedback gekregen van User:Martien, fijn om niet in een vacuum te schrijven. Ook het stuk van Manon over de Keltische jaarindeling gelezen.

4 December

s'ochtends voor ik vertrek voor weer een avontuurlijke dag, ook even mentaal voorbereiden voor Aloha:Cirkel_5 op woensdag :) (en ik vraag me af waar de recent changes zijn gebleven, die stonden bovenaan de pagina dacht ik... Aloha:Recent Changes Willem, you are not alone: Harry begint altijd op Special:Recentchanges

12 December

Gisteren of eergisteren de eerste stories informeel geaccepteerd (formele acceptatie vind door het reisgezelschap plaats tijdens een cirkelbijeenkomst). Morgen weer op tijd op voor een cirkelbijeenkomst, plannen met gummiberen (of, zoals iemand vanavond bij xpnl ze noemde: pepernoten - het gaat er om dat het 'unitless measurements' zijn - metingen zonder eenheid ). Het ziet er naar uit dat Aloha:Cirkel 6 goed bezocht gaat worden, dan kunnen we spijkers met koppen slaan.

Manon is als wiki elf aan de slag :) ze heeft m'n dagboek verplaatst zodat het dezelfde naam heeft als de andere dagboeken (ik merkte daar niks van, tot ik, als recent changes junkie in de Special:recent changes keek... Best handig dus in deze wiki, verplaatsen werkt transparant.

Ik heb ook genoten van de Aloha:Reisgids gemaakt door Dennis, die de rol van wiki fee met verve vervult. (deze versie van de reisgids was http://wiki.aardrock.com/Image:Reisgids-versie2.pdf ), leuk om tekst en plaatjes gecombineerd te zien tot een inspirerend geheel. Wat mij betreft mag de pdf er ook wel in groot formaat op staan (de nieuwe adsl verbinding lijkt goed beginnen te werken, met zo'n 1mb per seconde schiet het wel op :)))) )

Oh, enneh, de 'reden' dat ik nog om 02:05, 13 December 2006 (CET) zit te editen, is dat ik op zoek was naar de tijd voor de volgende cirkel meeting.

Aloha:dagboek van willem van den ende 13 december 2006