User:Willem/Dagboek/2007/02/28

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

Nulde Versie

Begin met een vraag, en schrijf op basis van die vraag, en doorvragen een nulde versie. Dit geeft je een onderwerp met passie, en een manier om zonder blokkades snel te schrijven. Reviseren tot een compleet artikel vereist daarna nog wel het nodige werk.

De vraag kan zowel van jezelf als van iemand anders komen. Als de vraag van iemand anders komt heb je gelijk een extra paar ogen om je werk te redigeren :), en een bron van meer vragen.

context:

Ik ben/was deze week wat aan het worstelen met het schrijven van artikelen.

probleem:

Ik heb tijd (genomen) om te schrijven, maar heb/had moeite om er voor te gaan zitten. Wat voor mij gisteren bleek te werken:

De huisgenote van m'n vriendin vroeg over een conferentie waar ik het laatst over had. Na wat vragen ging het over open space. Ze is we wil zelf een seminar op de open space manier gaan organiseren en vroeg of ik tips had.

hoe werkte het:

Ik vroeg: wat wil je weten?

Tijdens het doorvragen bronnen gezocht, maar geen beschrijving gevonden waar iemand die uit het niets een open space evenement wil organiseren iets mee kan, terwijl de principes en het proces zo eenvoudig zijn, dat je het op weg naar de koffie automaat kan uitleggen.

(Ik had google erbij gepakt om te kijken of ik ergens wat vandaan kon jensen, bij voorbeeld uit wikipedia. Stom genoeg bleken de de engelse en duitse wikipedia pagina over open space samen het plaatje ongeveer compleet te hebben (maar je hebt ze allebei nodig). De engelse heeft de principes (verborgen onder een paar paragrafen veel te lange inleiding), de duitse heeft het proces voor een complete open space bijeenkomst, maar laat de principes weg. Ook bij de duitse staat het 'vlees' na een paar lange inleidende pagina's.)

bron en toepassing voor de Aloha context

De term zeroth draft kwam tot mij via kennis Dale Emery: the spiral method for writing zeroth drafts .

Misschien legt dit ook uit waarom ik vandaag graag een skype conferentie met Harry en Martien wilde over patroontaal - op basis van Harry's vragen kan ik gelijk met een nulde versie beginnen.

Misschien is nulde versie een nieuw patroon (als we het drie keer succesvol toepassen :), misschien is het een combinatie van leg het vast - nu meteen. Misschien is het nog geen patroon, omdat ik het nu een keer aan het toepassen ben :). Nu eerst het mailtje naar de vragenstelster maken...