User:Willem/Dagboek/2007/01/14

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

<accesscontrol>Aloha</accesscontrol>

Ga toch Fietsen

Ik ben vanmiddag eindelijk weer eens een stuk gaan fietsen. Het was lekker weer, en Martien vertelde van de week dat hij ook zijn frustratie van zich af fietst. Misschien een leuk patroon : ga toch fietsen. Het is goed voor je gezondheid (lichaam = blij) en je geest waait ook 'ns lekker door (ik geniet ook altijd erg van de heide en de bossen bij mij achter).

Resonant zijn bij mij Notitieblaadjes_van_Gaston_Vilé - David Maister is en was samen met Jerry Weinberg (Secrets of Consulting) een belangrijke inspiratiebron voor mij. Geen eenvoudig pad om te volgen. Gaston had het over discipline, en het daar moeilijk mee hebben. Ik dacht op de fiets aan doorzettingsvermogen. Dat beschrijft de contexten waarin ik discipline gebruik eigenlijk beter (bij voorbeeld er is doorzettingsvermogen nodig om regelmatig een planningsspel te gaan en blijven spelen).

Ook resonant is Martien's uitstel, ik had er zelf bijna wat over geschreven. Na Aloha:Cirkel 6 bekruikpt mij het gevoel van procrastinatie. De halleluja verhalen van sommige aanwezigen bij Aloha:Cirkel 10 versterken gek genoeg dat gevoel - er is sinds die cirkel ongeveer een patroon bijgekomen (namelijk uitstel...) en omdat er geen notulen van Aloha:Cirkel 10 zijn is het mij onduidelijk wat daar gebeurd is...

be the change ( maak informatie van je frustratie )

ok, wat wil ik dan wel?

Ik heb een aantal patronen geschreven, ik zou graag zien dat er meer komen en dat bestaande stukken naar patroon worden omgeschreven. Vandaar dat ik in mijn dagboek ook patronenen gebruik, en hier en daar als wiki elf in anderen' hun pagina's af en toe een patroon referentie invoeg. Ik zou, als de groep dat waardevol vindt (dat is, gummiberen voor over heeft}} anderen kunnen ondersteunen bij het omschrijven van bestaande pagina's naar patronen, en het opschrijven van nieuwe patronen.

Ik probeer Harry's wens te volgen discussie op de wiki te houden. Ik heb deze week een proef op de som daarmee gedaan, en bewust geen mails gestuurd over de lijst. Het lijkt er op, dat als je mail stuurt er toch veel meer response komt. Zo heeft de Aloha:patronenbundel nog geen response los gemaakt. Ik vier succes door de response op maak informatie van je frustratie, wiki elf wiki fee en, in mindere mate planningsspel voor ontwikkelprojecten.

Ik had vurig gehoopt dat een vorm van het planningsspel bij cirkel 10 gebruikt zou gaan worden. Het is mijn ervaring bezint terwijl ge bezint ertoe leid, dat zowel de visie, het groepsgevoel zich ontwikkelt, terwijl er ook resultaat wordt behaald, wat gevierd kan worden ( vier succes ) Zo kun je mensen die handen uit de mouwen willen steken en de mensen die langer na willen denken over de visie bij elkaar houden. Nu lijken we een proef op de som zonder einde aan het maken te zijn met 'big design up front', en ik heb moeite aan gehaakt te blijven - been there, done that, got the t-shirt....

Als ik praktisch en doenerig overkom, is dat omdat ik een verleden in big design up front heb, en van een paar spectaculaire mislukkingen (en 'succes op het nippertje') geleerd heb denken en doen gelijktijdig te combineren... Ik mis in dit project vaak het ritme en de flow (het gaat nu voor mijn gevoel met horten en stoten, laatst was er rond een paar patronen een boel activiteit, dat was mooi! ).

Ik heb de komende weken weinig prioritijd voor Aloha cirkelbijeenkomsten - cursus geven volgende week, de week daarna naar Portland, Oregon voor een vergadering van de agile alliance en een paar dagen agile open.

Prioritijd heb je niet, die maak je ;)

Een deel van de veranderkunst nodig om bovenstaande voor elkaar te krijgen vereist fysieke aanwezigheid. Ik zou woensdag nog naar een cirkelbijeenkomst kunnen gaan, maar geef denk ik de voorkeur aan grondige voorbereiding op de cursus (die ook bijdraagt aan ABC, en waarschijnlijk over een paar weken mogelijk nieuwe patronen voor Aloha, indien het collectief daar gummiberen voor overheeft), en hoop dan, dat in februari iedereen klaar is om aan de slag te gaan.

Mijn bijdrage daaraan (hoop ik, als ik nog tijd kan maken) is om voor woensdag een aantal verhalen voorzien van gummiberen toe te voegen aan de werkvoorraad die dan hopelijk een dezer weken tijdens een planningsspel door de Aloha:Reisgenoten worden gekozen om (door mij, of door anderen) uitgevoerd en tot Aloha:gewaardeerd werk verheven te worden.

Tot het zo ver is, verleg ik mijn prioritijd naar een nieuwe website voor living software (mijn bedrijf), en werk voor andere ondernemende projecten die nu door Aloha half 'on hold' staan: wyrd web (hosting, advies en bouw van tweede en derde generatie webben) en een ander project met Martien wat dichter bij mijn leest zit ( workshops over Agile (=wendbare) software ontwikkeling ).

(prioritijd kwam tot me tijdens ga toch fietsen ik vond 'm wel leuk. Misschien is er nog een patroon dat deze naam kan gebruiken).


Naast een slapeloze nacht twee uur besteed aan het schrijven hiervan en het aanpassen van Aloha:onderhanden werk en Aloha:opgeleverd werk tijdens Aloha:Cirkel 11 kan men eventueel verhalen uit de kiem in Aloha:patronenbundel halen. Op dit moment levert uitschrijven van de verhalen nog geen waarde op (dat leveren ze pas als ze kans maken op gummiberen - wanneer de Aloha:Reisgenoten het expiriment omgezet willen hebben in iets dat dag in dag uit voor ons automatisch een boekje genereert).

De fietstocht hoort daar eigenlijk ook bij...

(muziek vandaag: Way Out West , blijft goed )