Aloha:patronenbundel

From AardRock Wiki
Jump to: navigation, search

<accesscontrol>Aloha</accesscontrol> De minestrone van patronen begint al aardig uit te dijen. Ik liep herhaaldelijk te denken de afgelopen maanden: zou het niet handig zijn om de patronen makkelijk te kunnen bundelen in een PDF. Uit ervaring weet ik dat dat soort klusjes nogal snel uit de hand kunnen lopen, omdat er meer in zit dan je denkt. Aan de andere kant had ik het nog niet scherp genoeg voor ogen om het op te kunnen splitsen, en bleek het, bij voorbeeld aan Martien, lastig uit te leggen wat ik wilde bereiken.

Daarom heb ik vanochtend een experiment gedaan (in eXtreme Programming noemen we dat een 'spike' - heb ik geen goed nederlands woord voor), het lijkt wat op de proef op de som. Zo'n experiment doe je om beter in te kunnen schatten wat het zou kosten om een idee helemaal uit te voeren, zeg maar een kort haalbaarheidsonderzoek. Daarnaast kan ik (in dit geval) laten zien wat ik bedoel doordat ik iets gemaakt heb. Op dat iets is van alles aan te merken, en alle dingen die aan te merken zijn kunnen we omschrijven naar verhalen voor de werkvoorraad - gesteld dat de medereizigers het idee aanspreekt.

Harry 14:33, 8 March 2007 (CET): Ik noem dat ff testen Doe ik zodra iemand wel erg stellig iets beweert, waar ik nog vraagtekens bij heb. ik beproef dan die aanname in de simpelst mogelijke vorm.

Daarnaast kan ik nu na het experiment (eindelijk) het idee in verhaaltjes vorm opschrijven.

Als mede-reiziger/mede-schrijver/mede-lezer aan de patronenbundel wil ik een proef hebben van hoe het er in boekvorm uit zou kunnen zien, zodat ik in kan schatten hoe ver we zijn, de patronenbundel kan afdrukken (wat het makkelijker maakt om te redigeren met de pen) en of het een leesbaar geheel kan worden.

Het experiment leverde op: een PDF met alle pagina's/patronen die in de Minestrone gelinked staan + de Aardrock terms of use.

Download en bekijk de patronenbundel in de nulde versie en oordeel zelf!

Harry Ja, gedaan. het voelt aan als een bundeljte werkvormen voor (wereld)verbeteraars. Mag inhoudelijk nog wel beter. Meer what's in it for me?

Wat we met de terms of use moeten laat ik aan het reisgezelschap over, een aantal pagina's zoals history, terugkoppelingen, edits heb ik al verwijderd).

Dit kan grotendeels automatisch, en een deel is nog handwerk (dat handwerk is ook weer goed voor verhalen zodat we vaker / meerdere mensen de pdf kunnen maken.

Harry begrijpt en deelt je weerstand tegen automagisch. Automatisch vind ik heerlijk.


Korte verhalen (korte titel, uitwerking levert pas waarde op als het reisgezelschap dit idee als geheel waardevol vind):

  • (patroon)titels zonder onderstreping
  • patroon per pagina (nu staan ze allemaal achter elkaar)
  • plaatjes ook meenemen
  • pdf automatisch maken (nu een grote html pagina gemaakt, via firefox naar postscript geprint en dan daar weer een pdf van gemaakt)
  • Minestrone van patronen automatisch bovenaan (Nu nog met de hand) of:
  • Gebruik de pattern categorie als inhoudsopgave
  • meer... Feedback welkom op basis van de PDF. Ik zal 'm uploaden of mailen.

gedaan: - pagina's met authorisatie werken nu wel - AardRock etc. pagina's worden niet meer meegenomen - html van kop en staart voorzien + UTF-8 zodat de leestekens goed over komen

Harry goed gespiked Willem kudo's haha Willem 14:01, 9 March 2007 (CET) dank je de minestrone als geheel wil nog niet automatisch. Geeft ghostscript errors. Heb het via firefox dan maar met de hand gedaan: [1] De volgene 'all patterns' misschien beter maken op basis vanCatogory:Patronen ...

Zucht, je hebt wel engelengeduld nodig om plaatjes en links te maken in mediawiki. dat heb ik nu niet, moet op pad... Later!

The Rock 14:11, 9 March 2007 (CET): Hmmm… wat is precies het probleem. Ik heb er geen moeite mee. Kan ik helpen? PDF is inderdaad wat krom. PDF uploaden en de link naar de PDF opnemen in je tekst, en dus níet de link naar de Wiki-pagina. Bijvoorbeeld zo Patronenbundel.

The Rock 14:15, 9 March 2007 (CET): Ziet er steeds beter uit Willem. Mooie spike inderdaad. Mijn vragen/opmerkingen over layout en zo op Talk:Aloha:patronenbundel]] blijven onverminderd staan. Vraag me ook af of plaatjes vanzelf worden meegenomen. En een patroon start bij voorkeur rechterpagina.