Maak informatie van je frustratie

From AardRock Wiki
Jump to: navigation, search

…Wrevel of frustratie geeft een belangrijke aanwijzing dat iets aandacht behoeft om de energie in het project(team) te behouden. Deze informatie gaat ook op voor alle andere situaties waarin twee of meer mensen interactie met elkaar hebben. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek tussen twee vrienden, een verjaardagsfeestje, de kerstmaaltijd, etc.!!

* * *

Als er tijdens interactie tussen mensen zaken voorvallen die iemand niet bevallen dan zal hij/zij dit voelen in zijn/haar lijf. We noemen dit wrevel of frustratie. Dit is zeer nuttige informatie, want het geeft aan dat de betreffende persoon iets heeft los te laten bij zichzelf of dat er in de groep iets belangrijks wordt vergeten.

Daarom:

Zorg dat deze gevoelens direct worden geuit. Het is voldoende om het gevoel te delen. Het is niet nodig meteen dit gevoel te kunnen benoemen, te verklaren of te verantwoorden. Als een gevoel zich aandient is het raadzaam nu meteen in dialoog te gaan, zodat dit gevoel zo snel mogelijk benoemd kan worden en kan worden opgepakt en opgelost.

* * *

Hierdoor is het enerzijds mogelijk om met elkaar vast te stellen dat de wrevel blijft, echter dat het een nuttige wrevel is, die tijdens de bijeenkomst is ontstaan en die dus bij de eerstvolgende keer aan bod moet komen. In dat geval behoudt je de energie bij de projectleden en het project. Anderzijds kan het zijn dat iemand ontdekt dat hij/zij werd getriggerd op iets in hem- of haarzelf, waardoor hij/zij in staat wordt gesteld om dat stukje 'oud zeer' te voelen en indien dat al lukt, los te laten, zodat hij/zij de volgende keer niet meer emotioneel wordt geraakt in soortgelijke situatie.

NB let op, doe dit altijd d.m.v. persoonlijk contact en niet via e-mail. En als dat echt niet anders kan, communiceer dan zeer zorgvuldig en houd de ingredienten voor een goede dialoog in de gaten!