User:Willem/Dagboek/2007/01/17

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

Ik ben er weer

Er gebeurt veel hier :). Uiteraard heb ik daar een mening over. Ik gons nog van m'n tripje van vorige week, en heb blijkbaar nog wat rust nodig. Vandaar dat ik Gaston's suggestie volg (kom allemaal naar Aloha:Cirkel 15 ).

Onbeholpen poging mijn spinsels alvast uit te werken:

Van schijnbare tegenstelling naar werkbare vorm

Er lijkt een tegenstelling te zijn, die ik hoe langer ik er naar kijk, ervaar als een schijnbare tegenstelling. Laten we _met z'n allen_ kijken hoe we van tegenstelling naar schijnbare tegenstelling naar werkbare vorm kunnen gaan, waarbij (het geheel is meer dan de som der delen) iedereen op z'n eigen manier kan vlammen...

Van schaarste naar overvloed

Ik hoop dat we van schaarste (1 aanpak, 1 groep, my/our way, or the highway) naar een van overvloed kunnen (er lijken twee stromingen te zijn die twee (deels) andere producten op kunnen leveren, of ingredienten voor producten met 2x4 mensen kunnen we sneller bewegen, en verderop mash-ups maken van de resultaten. Ik borduur hierbij op Dennis' suggestie om te schrijven, alles weg te mikken en opnieuw te schrijven.

Waarde

In een bepaalde context (mijn adviespraktijkje) is alleen al de verzameling patronen voor mij waardevol, zowel inhoudelijk als voor marketing-doel einden.

Voorbeeld: open source projecten

Succesvolle open source (software) projecten zijn succesvol, onder andere omdat ze een manier gevonden hebben om diversiteit te ondersteunen ( > tolereren) en daar effectief gebruik van te maken.

Zo is 'linux' niet 1 ding (je zou zelfs kunnen zeggen dat linux niet bestaat). Er is een kern (de 'linux kernel' ) die er voor zorgt dat er een basis is waarop je andere dingen kunt draaien. Daar zijn tig varianten van, waarvan de versies die door Linus Torvalds zijn goedgekeurd er maar een stroom zijn. Linus maakt die versies niet zelf, maar oogst ze op basis van wat mensen in sturen voor in 'de bundel'.

Dan zijn er de 'linux distributies' dit zijn (groepen) mensen en bedrijven die een kernel versie oogsten (vaak ook nog zelf dingen toevoegen, of anders combineren) en daar applicatiepakketten bij oogsten (een bureaublad omgeving, office applicaties etc). Voorbeelden hiervan zijn Ubuntu, Red Hat, Suse, Debian (Ubuntu is weer gebaseerd op Debian, en maakt een andere bundel op basis van pakketten die door het Debian project zijn gemaakt)

En de eingebruiker zelf dan, zoals ik. Die kiezen een distributie, en daaruit weer de pakketten die ze interessant vinden. Ik heb een stapeltje pc's en laptops met Ubuntu, twee servers met (twee verschillende varianten, een conservatieve 'stabiele' en de 'test' versie met het nieuwste van het nieuwste van) Debian.

Hoe zou dit voor ons kunnen werken?

Stel nu dat we twee groepen vormen, waarbij mensen in de ene groep naar keuze ook kunnen bijdragen aan de andere...

Een groep gaat, op basis van een werkvoorraad aan de patronen schrijven en creeren voor 31 Maart een bundel patronen. Anderen kunnen uiteraard wanneer ze tijd, energie en inspiratie hebben patronen schrijven. De patroonschrijversgroep bundelt maakt op basis van wat er eind maart is een 'distributie' - een ieder, danwel een andere groep, is natuurlijk vrij zijn eigen 'mash up' te maken.

Een andere groep gaat voort op het zelf-organiserende spoor, en ziet wat er komt. Deze groep richt zich waarschijnlijk meer op een voor de bredere wereld toegankelijk en kick-ass inspirerend verhaal, waarbij naar keus uiterard uit de patronen geput kan worden, en de patroonschrijvers zich laten inspireren door wat er gebeurt.

Vereniging

Ik zie geen tegenstelling tussen beide, eerder een Vereniging. In mijn boekenkast heb ik beide. Boeken die inspireren, en aanzetten tot actie, waarbij je bij volgende groeispiraal het inspirerende boek terug pakt, en ook terug grijpt naar de patroonboeken voor verdieping (en je eigen schrijft om ze 'eigen' te maken...).

resonerende citaten vandaag:

'our way or the highway' Aloha:Cirkel 15: "Bottom line echter als hij niet anders gaat werken en met de zaken omgaat, dat wij zonder hem verder gaan. Dan spraken we namens Johan, Manon, Harm, Harry en Marjolein. Stanley en Dennis begrijpen dat gevoel wel, maar voelen het zelf nog niet zo 100%. Martien geeft ook aan dat hij graag wil dat ieder voor zichzelf spreekt. Gaston en Willem hebben we niet gebeld, omdat zij sowieso iets meer buiten de kernkring zitten en vast hun eigen mening hebben over waar we nu staan."

De redenering in de laatste zin is interessant. Lees hem nog 'ns goed. Wat vind je er van?

Ik hoop dat je je af vraagt waarom 'Willem wat verder buiten de kernkring zit'...

Ik heb inderdaad een eigen mening. M'n telefoon stond overigens uit, omdat ik bij een klant was, en het liefst 'volledig aanwezig ben'.

"change happens most surely when it is not pushed by one big development, but arises from an alignment of many smaller things." ( [1] )

Wow. Ik had deze neer gezet, en zie nu 'Manon heeft de tarot geraadpleegd' in Aloha:Cirkel 14, eerst de vragen (zeer resonant) en nu de eerste twee antwoorden. Voor de goede verstaander: ik zoek naar Vereniging (zie boven).

how to avoid the fatal F-Laws : "Since then, there's been a third change, seeing the corporation as a social organisation. Now we must treat the parts as having purposes of their own, which must be served if the corporation is to be served"

(deze laatste was me door een klant op gestuurd)