Talk:Aloha:klik

From AardRock Wiki
Jump to: navigation, search

Talk:Aloha:klik

Harry plakt hier op 13:19, 14 January 2007 (CET) de briefing tussen die hij heeft overgenomen uit het boek Reclame en Emotie (exacter als ik mijn boeken heb uitgepakt) Deze checklist zorgt voor een goede instructie aan de ontwerpers van een overtuigende communicatie-uiting. voor onszelf in dit geval dus...
The Rock 17:14, 14 January 2007 (CET): Voegt Dennis' originele bijdrage, Harry's plaksel en zijn eigen aantekeningen van een "brand click"-sessie uit 2004 samen in de universele klik en vult Dennis' "brand key" aan met eigen notities van de sessie met Dennis van afgelopen vrijdag. Zo hebben we een algemene klik en de specifieke Aloha:klik en gaat er niets verloren.

Harry zegt: Ik heb ergens nog een oefening van de kunstacademie over "verandering' Grondvorm: Een sleutelgat... Ga ik opzoeken.

Martien 10:34, 14 January 2007 (CET): Echt (authentiek) SUPER dit Dennis!!! Ik vul dit vandaag aan. Eén overweging: ik stel voor om er een uitnodiging van te maken—en geen commando—door het uitroepteken achterwege te laten. Mensen zijn niet tegen verandering, wel tegen veranderd worden. Dus:

Geef.

De enkelvoudige overkoepelende klik is heilig voor alle PR, communicatie, marketing, et cetera.

Des te meer je jezelf kan zijn, des te meer je van jezelf kan geven. Des te moeitelozer dat gaat. Geef meer voor nog meer succes en plezier.

Johan zegt: Geef jezelf, geef moeiteloos, geef moeiteloos jezelf, geef jezelf moeiteloos.

Harry 13:03, 14 January 2007 (CET) zegt: ik zie geen verschil tussen wees je zelf en wees echt (= authentiek) Kortom wees echt je zelf

Geef je ZELF.

Harry 15:50, 18 Januari 2007 (CET): Dat ik me dat niet eerder heri-nnerde. Gister een hele interne dialoog hehouden over het verschil tussen geven en delen. Nu kom je een briljant werkwoord waar ik al heel lang mee speel: GUNNEN. That's the one, weet ik. Mooier kun je het niet krijgen. Positief met liefdevolle vrijblijvendheid. Geen dwang of drang en toch komt de steunende intentie over.

TEST: Hallo ik gun jou dit Aloha boek. Ik denk dat je er je voordeel mee kunt doe. Wat gun je mij!? (Elk antwoord is dan goed.)

Van het WERKwoord gunnen heb ik ik geen letterlijke vertaling kunnen vinden. In het Duits bestaat het wel, maar wie kent het in het Frans of Engels? Interessant...

Gaston│De Lachende Zwalker 17:33, 20 January 2007 (CET): Ik heb bezwaar tegen Geef. – zie ook onderaan deze pagina, zonder reactie nog. Twéé bezwaren maar liefst: het gebruik van gebiedende wijs (belemmert zelforganisatie, is discipline van buitenaf, de Gebiedende Wijzer regeert het leven van de ander vanuit zíjn concept, erin besloten ligt dat de Gebiedende Wijzer wéét wat goed is voor de ander) en inhoudelijk (“Zorg dat uw leven het waard is om geleefd te worden. Geef.

The Rock 14:55, 22 January 2007 (CET): Ik kan me helemaal vinden in Gaston's bezwaar tegen de gebiedende wijs van Geef. Onze uitdaging is wat mij betreft dan ook om Geef doeltreffend te communiceren. Niet in woord. Niet in beeld. Niet in geluid. Maar Geef als handelen, Geef als zijn, Geef als houding en Geef als gedrag. Zodra we met opgeheven vinger en als Gebiedende Wijzer worden gezien hebben we gefaald!

The Rock 14:55, 22 January 2007 (CET): De hamvraag is dan voor mij: hoe kunnen we Geef zijn zonder het ooit één keer te zeggen, laat staan te gebieden? Hoe kunnen we ons zodanig gedragen dat Geef door de ander ervaren wordt als uitnodiging en zeker niet als gebiedend? Als we dat non-verbaal kunnen communiceren dan zijn we het gewoon en stralen we het uit en daarmee wordt het onweerstaanbaar. Be the change that you want to see in the world. zegt Ghandi zo mooi.

The Rock 14:55, 22 January 2007 (CET): En in het kader van less is more en KISS wil ik dat ene enkele woord vinden:

 • waar we ons hele gedrag en zijn op kunnen baseren;
 • waardoor we leidend voorbeeld zijn;
 • dat voldoende ruimte biedt voor al onze communicatie;
 • dat alleen compleet is met de wederhelft (ontvangen) en die dus impliceert;
 • dat nog niemand anders zo implementeert en is.

The Rock 14:55, 22 January 2007 (CET): Dus

 • wanneer wij ons zelf geven voor de realisatie en inhoud van het boek;
 • wanneer wij het boek aanreiken als open source (kernelement van de belofte tot rentmeesterschap);
 • wanneer wij een baanbrekend en nieuwe zakelijke auteur-uitgever-drukker-distibuteur-winkel-keten kunnen laten opkomen gebaseerd op Geef;
 • wanneer wij in staat zijn om geven en ontvangen nou eens grootschalig bewust te laten worden;
 • wanneer wij werk en beloning billijk kunnen verdelen;
 • wanneer wij dat ook nog eens kunnen doen op een zeer economisch verantwoorde manier;
 • wanneer wij eens de dingen doen omdat wij om anderen geven;
 • wanneer wij samenwerking en competitie eens naadloos kunnen samenvoegen;
 • wanneer wij eens daden bij onze woorden voegen;
 • dan walken wij onze talk;
 • dan eten wij our own dogfood;
 • dan bewijzen wij dat het werkt;
 • dan is ons gedachtengoed geloofwaardig;
 • dan zijn wij een leidend en lichtend voorbeeld voor anderen;
 • dan levert dat ook de economische rechtvaardiging en waardering op die het verdient.

The Rock 14:55, 22 January 2007 (CET): Vriendelijk verzoek aan Gaston: Kan je je in die positie verplaatsen en vanuit dat perspectief nog eens naar het geheel kijken en komen met iets beters dat jouw bezwaren integreert?

Gaston│De Lachende Zwalker 22:04, 22 January 2007 (CET): tot we iets beters hebben, zou ik zeggen: dankbaarheid (≠ onderdanigheid). Het schokt me dat dankbaarheid niet in ons lijstje van waarden is opgenomen. Dat geeft te denken. De pot verwijt de ketel dat-ie zwart ziet... We kunnen vinden wat we willen, maar wij zijn zelf níet van het concept van graaien af. Ik ben mee op trektocht: niet door Aloha, wel door HARTelijk Dank! Zo ging het boek toch heten? Hélemaal niks mis met die titel... wat is er menselijker, krachtiger, kwetsbaarder dan dankbaarheid? Wanneer was de laatste keer dat je écht 'dank je wel' zei? Wie geef wil leven, dient dankbaar te zijn. Ik zet dankbaarheid nu meteen in onze lijst van waarden.

The Rock 14:55, 22 January 2007 (CET): Inzake gummiberen zegt Gaston: "We’re only in it for the Gummiberen." en zo verder. Ik begrijp wat je zegt en vind het jammer dat ik je op het verkeerde been heb gezet. Jouw hamvraag "hoe wordt de energie in waarde van gummiberen vertaald?" is wat mij betreft de meest boeiende en meest belangrijke vraag. Zodra we daar een elegant en zinnig (nuttig, richtinggevend, betekenisvol en mooi) antwoord ophebben zijn de de koning te rijk!

The Rock 14:55, 22 January 2007 (CET): Liefst werk ik zonder gummiberen en zonder urenstaatjes en zonder geld. ¥€$!!! Helaas is onze huidige maatschappij daar nog niet aan toe dus zullen we onze resultaten moeten laten aansluiten op de huidige economisch en financiële wereld. Vanuit de Agile Software Development wereld—mijn bakermat—komen stories en punten per opgeleverde story als keihard getest en uitermate werkzaam middel naar voren of afrekenen op basis van resultaat. Die punten heeft [[User:Willem|Willem}} gummiberen genoemd. De verdeling van de poet later is sterk geïnspireerd op de Royalty Points van Cambrian House—crowdsourced software. Tot we iets beters hebben natuurlijk. Gaston, welke ideeën en voorstellen kan jij delen met ons in deze?

Gaston│De Lachende Zwalker 22:30, 22 January 2007 (CET): Het liefst werk je, zeg je Martien, zonder gummiberen, zonder urenstaatjes, zonder geld. Het liefst... Ik wíl het wel, maar ik dóe het niet. Hoe kun je geven (Geef zijn) zonder je eigen voorbeeld te zijn? Vervolgens gebruik je nb geldsymbolen: ¥€$, versterkt bovendien met drie uitroeptekens. En een diepe gevangenhoudende overtuiging als aanvullende rechtvaardiging: "Helaas is onze huidige maatschappij daar nog niet aan toe...". Tekstsuggestie: "Helaas ben ik daar nog niet aan toe...". Helaas is onze huidige maatschappij daar nog niet aan toe, ik sla dus volgens goed gebruik terug en weiger mijn andere wang toe te keren... Als voorlopig idee zeg ik op dit moment: vergeet die beren van gummi, die verdeling van (let op het taalgebruik) 'de poet' is niet aan ons. Die 'poet' zoals je het noemt, verdeelt zich over ons. Zoals ook niet wij het pad vinden, maar het pad ons vindt. Zijn wij daar moedig genoeg voor?

The Rock 14:55, 22 January 2007 (CET): Harry komt met het mooie gunnen. Harry zegt: "Positief met liefdevolle vrijblijvendheid. Geen dwang of drang en toch komt de steunende intentie over." Ik ben het daar helemaal mee eens. Mijn grootste bezwaar tegen Gun is de te grote vrijblijvendheid. Je kan iemand van alles en nog wat gunnen en vervolgens niet in actie komen. "Harry, ik gun je een gelukkig leven. Tot láter!" en ik ga weer op in de waan van de dag. Iedereen gunt iedereen van alles, maar doen vervolgens weinig. Het gat tussen "gunnen" en "doen" en "zijn" is mij te groot. Geef heeft meer gedrag en zijn in zich voor mij. Je bent wat je doet en je doet wat je bent.

The Rock 14:55, 22 January 2007 (CET): Credo's zoals van graaien naar gunnen en van pakken naar geven en de varianten daarop zijn allemaal waar en waardevol. Dat is inderdaad "the change we want to see in the world". De vraag is of je dat zo naar de samenleving moet brengen. Ik kan me voorstellen dat mensen afhaken als ze "van graaien naar gunnen" zien. Het komt op mij nogal activistisch over. SP, maar dan 20 jaar geleden. Of Greenpeace. Niks mis mee, maar willen we dat uitstralen op die manier. Ik wil graag spiritueel activist zijn, en niet door het te zeggen. Verder vind ik die credo's gewoon te lang, en daarme in strijd met "less is more" en KISS.

 • "Geef.'

Harm says: Edwin Holwerda, een leuke kerel uit Haarlem, wetenschapper en samenwerkend met wessel van ganzevoort, houd zich veel met authenticiteit bezig.

Gaston│De Lachende Zwalker zegt: Met wat zoeken op internet, wat kopiëren en plakken… ligt de vraag voor: Authentieke tranen, ja of nee?

http://www.watwerktwel.nl/+plaatjes/Postmodernistische%20Camp.JPG

En de vraag erachter: kunnen we authenticiteit bij een ander meten?

Martien zegt: heel mooi.

en deze niet te vergeten

http://www.watwerktwel.nl/+plaatjes/max_traan_tango_2.jpg

Authenticiteit is m.i. inderdaad te meten:

 • meet de vijf basisemoties:
  • bang,
  • boos,
  • blij,
  • boete (=schuld)
  • bedroefd.

De meest succesvolle acteurs kunnen deze emoties uiterst raak oproepen. En jij als mens hebt ook ingebouwde en uiterst verfijnde emotiemeters. je voelt direct of het echt is of niet. kortom, verraad sijpelt uit alle porieën, zegt Ton Planken.

btw, samen met Niranyana komen we ook tot authenticiteit als sleutelkenmkerk van ons (nog te schieten) fotomateriaal. staat als *eerste* genoemd op:

http://wiki.aardrock.com/User:Martien/Dagboek/2007/01/11

Toeval bestaat.

Harry 13:03, 14 January 2007 (CET) zegt: Aloha. Ik heb het gesprek van de email overgezet naar de plek waar het moeiteloos bij elkaar blijft en tot zijn recht komt. Deze TALK pagina. Er ontstaat namelijk spontaan en moeiteloos allerlei interessante content. Een heerlijk manier om een boek te schrijven, niet waar. Dus zet het nu meteen op de wiki. En als Dienaar van Duidelijkheid daarbij een verzoek. Begin je bijdrage met " ~~~~ zegt:" De vier tildes stempelen dan je naam en het tijdstip in de discussie. Lekker makkelijk Hartelijk bedankt!

En: Veel dank Dennis! Is het merk de sleutel, het sleutelgat of beide? Of is het sleutelgat the void, Martien?

Harry 13:39, 14 January 2007 (CET) En nog wat, ik moet vandaag een spoedklusje doen. Zodra ik hier stop om echt aan dat werk te gaan, verandert er iets in mijn energie, merk ik. Als ik dat zorgvuldig beschouw, zie ik het verschil dat Gaston ook bespreekt op zijn notitieblaadje: Bezig vanuit flow -zoals hier ¥€$! -ben ik onvoorwaardelijk bezig. Grenzeloos in inzet, tijd en toewijding. Moet ik daarna aan het werk in de ouderwetse betekenis, dan stel ik (ook mijzelf) meteen VOORwaarden: OK, Ik ga aan de slag, maar eerst een pot thee zetten dan... Interessant

Willem 00:51, 15 January 2007 (CET) Herkenbaar. Het papierwerk voor de boekhouder bij elkaar verzamelen heeft dezelfde uitwerking op mij. Ik heb gefietst, living software een nieuwe website, Aloha wat mijmeringen en nieuwe verhalen en de boekhouding... die ligt er nog. Zo, nu eerst een biertje!

Gaston│De Lachende Zwalker zegt 12:53, 15 January 2007 (CET) ik heb geaard bezwaar tegen gebiedende wijs. (Naast negatieve associaties...: "Zorg dat uw leven het waard is om geleefd te worden. Geef. Help, de lachende zwalker de winter door. Stort op girorekening 4074362 o.v.v. 'over mijn hart verkregen'.") Plus oh, nee - ik heb geleerd dat het beter is per brief slechts één boodschap op te nemen. Wordt dus een volgende alinea.

Gaston│De Lachende Zwalker zegt 13:10, 15 January 2007 (CET) wanneer is het moment van geld geven voor het boek: vooraf (bij ontvangst/aanschaf - typisch oud) of achteraf (na lezing/gebruik - typisch nieuw) of beide (typisch ertussenin)?

Harry 22:46, 16 January 2007 (CET) ik vind het zakenmodel van {http://www.sellaband.com} het mooist. Als de nodige fondsen binnen zijn of wel de belangstelling en de daadwerkelijke steun groot genoeg (gegroeid) , wordt het boek geproduceerd.

Marjolein 19:11 22 January 2007 (CET): Aangezien we op een belangrijk punt zijn wil ik nog wel even mijn notities van de afgelopen dagen delen, in case Dennis en Martien er nog iets mee willen voor de brandkey.

Van graaien naar gunnen (wordt niet door een paar ratio-denkers uit financiele diensverlening en politiek als positief opgepakt, terwijl zij wel beiden op het punt staan 'wakker te worden', dus die term niet gebruiken lijkt me. Een positieve uiting is toch een betere!) Alternatieven:

 • Van pakken naar geven
 • Van alleen naar samen
 • Mooie: van tekort naar overvloed
 • Van kritiek naar begrip
 • Van gesloten naar open
 • Aloha! (met een uitroepteken geeft actie aan)
 • De weg naar vrijheid
 • Een inspirerende reis
 • De trossen los! (wanneer gaan jouw trossen los?)

Aloha - De trossen los! roept als associatie op bij mensen: vakantie en boot