Aloha:Conventies

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

Zoals in elke groep ontstaan er gewoontes gebruiken en bepaalde manieren van doen. Dat zijn de eerste effecten van de zo bejubelde zelforganisatie. De kwaliteit van ide omgangsvormen hangt af van de alertheid en intelligentie van de bijdragende deelnemers. Ofwel van hun kwaliteit. Dus kijk even of je iets beters weet.

NOTA BENE dit zijn dus allemaal patronen, gedragspatronen.

Als eerste onze tafelmanieren:

Tafelmanieren aan de Aloha:Tafel

Aan de tafel mag alles gebeuren. Leg wat jij wilt delen op deze virtuele tafel. Alles wat volgens jou op tafel moet komen, gooi je hier als het ware in de groep. Je spontane uitingen kun je hier kwijt, maar ook zwaardere onderwerpen. Als het een groot onderwerp oproept, dan wordt het dus vanzelf een artikel op een eigen pagina. Je kunt ook volstaan met een verwijzing, naar een pagina of iets anders. Laat niets onder tafel verdwijnen. Want je legt het op tafel omdat je wilt dat er iets mee gebeurt, toch?. Wees daar voor je zelf en de anderen duidelijk over. Wat vertel je, waarom en waartoe?

Alles wat ter tafel komt blijft liggen. Tot iemand er iets mee doet. Het in eigendom neemt, wat hetzelfde is als er de verantwoording voor nemen. Je pikt het dan van tafel en gaat ermee aan de slag. Als er geen reacties komen is dat ook zeer informatief. Dus maak informatie van je frustratie.

Je wordt door Martien vriendelijk verzocht om je te schikken naar de volgende tafelconventie:

 1. Verzin een puntige titel voor je vraag die je later als naam voor een Wiki-pagina kan gebruiken. Anticipeer vast op een mooie naam voor het bijbehorende patroon.
 2. Begin hier met de dialogen, de gesprekken en de debatten.
 3. Geef de dialoog de ruimte op een eigen Wiki-pagina zodra tenminste twee personen erover in gesprek raken en laat hier een broodkruimel van (verwijzing naar) die pagina achter.
 4. Destilleer patronen tijdens de dialoog zodat je die werkende wijsheid kan vangen en aanreiken aan anderen.

Handig is als je hier ook de patronen gebruikt die we kennen als eenvoudig, elegant en efficiënt. Kijk voor beschikbare en beschreven patronen op Category:Patronen. Volgens mij is de grootste waarde van dit wiki-werk dat wij zo al onze beproefde levenslessen evalueren en vastleggen in een vaste toegankelijke standaardvorm. Dus laat je kennen en teken je bijdrage met naam en datum.

Harry 09:48, 2 February 2007 Het is ff wennen en kijken welke conventie handig is. Ik merk nu dat net zoals thuis de tafel snel vol ligt met van alles en nog wat. En wie moet het allemaal weer opruimen? Goeie vraag al zeg ik het (z)elf. Ik heb er alweer te veel ideeën over. Laat ik het nu houden bij 1 puntje:

Ik merk dat ik het handig vind, om meteen te zien wie een bijdrage heeft geleverd en wanneer. En de wiki maakt dat makkelijk:

Laat jouw inbreng voorafgaan door dit: ===~~~~=== . Begin elk typwerk dus met 3=, 4~, 3= (return).

De wikimachine vertaalt dat in een subkopje met jouw naam + datum, zodra je de pagina opslaat. Ik heb dit stukje zo gemaakt en straks staat er iets als Harry 09:30, 2 February 2007 (CET) boven. Die lelijk datumnotatie, daar wil Martien misschien nog iets aan doen? Zo maak je lekker makkelijk duidelijk op welk moment jij hier aanschuift en dat je iets te melden hebt. Wat dat waard is blijkt later uit wat ermee gebeurt. ;-) (Nee serieus, dat waarde-ontwikkelingspatroon wil ik als Dienaar van Duidelijkheid nu juist boven eh.. tafel krijgen.)

Merk je dat je echt een Onderwerp op tafel zet? Geef die dan meteen een duidelijke kop, of zoals Martien voorstelt, Verzin een puntige titel. Voorzie die svp van == Mijn onderwerp== Met twee gelijktekens voor en achter. Dan maakt de wikimachine er een kopje van die terug komt in het overzicht bovenaan de pagina. (Scheelt weer veel ordenen en wikidwergwerk.) lekker makkelijk

Ik weet niet zeker of dit goed gaat werken. Maar ik beproef het een tijdje en ik zie wel of iemand komt met iets beters.

Oneens doch toegewijd

Lag eerst op op Aloha:Tafel

In welke omstandigheden gebruiken we 'disagree & commit', of in het Nederlands: wanneer kan je oneens doch toegewijd met een bepaalde keuze of beslissing instemmen?.

 • je hebt gegronde bezwaren;
 • de voortgang neemt (drastisch) af, of het proces komt krakend tot stoppen als je vast blijft houden aan je bezwaar;
 • er zijn deadlines die gehaald moeten worden;
 • waar kies je voor: blijf je dwarsliggen als biels (zodat de trein blijft rijden) of als eindstop (met alle gevolgen van dien)?
 • met welke principes, beginselen of waarden van jou of het team is de beslissing in conflict?
 • is het jouw manier van kijken (paradigma) en kan je anders leren kijken?
 • of ben je het zo oneens dat je uitstapt?

Schrijftips

Zie Aloha:Schrijftips