Talk:Holacracy

From AardRock Wiki
Jump to: navigation, search
The Rock 20:30, 14 February 2007 (CET): Ja, mooi hè? Hoe doe je dat dan? Symbiose is een ruwe eerste poging van me om holocratie als principes uit de natuur te beschrijven.

Harry 21:39, 14 February 2007 (CET): Hm... Een organisatie als autonome entiteit zal dezelfde ontwikkelingspatronen volgen als een organisme. De deelnemers zijn dan de cellen in dat lichaam.

Die entiteit volgt dus ook de wetmatigheden die zijn beschreven door Graves, Eigen en anderen. Dat betekent dat ze ook de 'spiral dynamics' typologie weerspiegelen. Zo bekeken zijn veel organisaties nog beige. Op niet veel meer gericht dan op directe overleving. Verder ontwikkelde organisaties zijn mogelijk paars, blauw of rood.

Dat geeft mij niet direct aanleiding om mijn hoop op holacracy te vestigen. Ik zie het - tot ik het uitputtend heb bestudeerd- voorlopig als een beschrijving van bekende ontwikkelingspatronen in een nieuwe context, of beter op een andere schaal. En doorspekt met werkmethodes uit de groene en gele ontwikkelingslaag volgens de 'spiral dynamics' typologie.

The Rock 22:05, 14 February 2007 (CET): Right. Are you willing to give it a try? En het zich zo tot iets beters te laten ontvouwen? Of weet jij al iets beters? Vertel het me dan. Nemen we met instemming en/of iets beters de proef op de som.

instemming, duimenprotocol en symbiose zijn op holocratie geënt.

Holacracy: A Complete System for Agile Organizational Governance and Steering (PDF 415KB).
  • Zie in het bijzonder pagina 10 en 11 over het integrale beslissingsproces.
  • En wanneer is het tijd voor het integrale verkiezingsproces van pagina 16?
  • Voor kleine organisaties en zelfstandige projectteams is de 'double linking' structuur meestal overbodig.
  • Basis o.a. in Spiral Dynamics. Zie References op pagina 20.