Aloha:denken en doen op het hoofdkwartier

From AardRock Wiki
Jump to: navigation, search

Dit kan een patroon worden, maar is nog niet als zodanig opgeschreven, omdat het (nog?) niet algemeen is, maar een vurig verlangen van Willem is.

Ik zie/zag Aloha:Beukenrode als ons hoofdkwartier, waar we bij elkaar komen tijdens cirkelbijeenkomsten. Het is een plaats waar we denken, durven, dromen en -vooral- doen.

Waarom de nadruk op doen? Doen wat je zegt, handen uit de mouwen (ik zie een plaatje van de boer met opgestroopte mouwen voor me...). Ik kan een dag per week best vrij maken, zodat ik geconcentreerd ergens aan kan werken.

maak informatie van je frustratie Blijkbaar maak ik, als ik gefrustreerd / gemotiveerd genoeg ben ook op andere momenten tijd (deze week twee dagen bij een klant, dus er is tijd over voor andere dingen). Op dit moment gaan mijn bezoekjes aan het hoofdkwartier *ten koste* van het schrijven. Zou het niet fijn zijn als die tijd *ten goede* komt aan het schrijven?

Hoe ziet een dag er dan uit?

Mensen druppelen binnen, files, regen / zon, degenen die er zijn verbinden al opnieuw door een kopje koffie te drinken. Misschien pakken ze, met een laptop, kaartjes of flip-over nog wat werk op van de vorige keer.

The Rock 11:36, 9 January 2007 (CET): Blijkbaar is zo'n binnendruppelperiode nodig. 't Is een patroon op zich. Ik verbaas me er wel een beetje over. Je maakt met elkaar de afspraak om er om 10:00 uur te zijn, en dat lukt niet iedereen altijd. Soms door overmacht, soms doordat je gewoon te laat van huis gaat. En ik ben geen heilige, ik maak me ook schuldig aan te laat van huis gaan zodat ik te laat op de volgende afspraak kom. In dat geval ervaar ik dat een beetje als afbreuk aan respect voor de anderen die er wel op tijd zijn en daar de moeite voor hebben genomen. Ik voel me dan dus ook schuldig. En doe mijn best dat tot een minumum te beperken—uit respect voor de ander.

Ik berust nu in een binnendruppelperiode van 10:00–10:30. Kan iedereen z'n dingetje doen, even bijkletsen, en zo voort.
Willem 12:26, 9 January 2007 (CET) ik herken me daar in. Ik heb zelf ook (nog steeds) moeite om op tijd te vertrekken. Uit Aloha:Cirkel 6 (waar ik door onverwacht lange files veeel later binnen kwam, midden in een uitgebreide check in heb ik geleerd dat het, in ieder geval binnen de context van Aloha, weinig zinnig is nog aan te schuiven als de check in al geweest is (hoewel die frustratie nu wel tot veel informatie leidt :), ik moest het blijkbaar nog eens ervaren... )

Als iedereen er is beginnen we met een bondige check in die voldoende context zet om aan de slag te kunnen. Dit is ook het moment waar nieuwe deelnemers zich kunnen introduceren, bij voorbeeld met een oratie van drie minuten.

Daarna is het tijd om naar de toestand van de werkvoorraad te kijken:

Laat je speelgoed staan, schuif gezellig aan voor... het planningsspel voor zelf-organiserende teams .

Als er tussendoor nog werk gebeurt, ben je daar ongeveer een uurtje mee bezig. Daarna hebben we weer nieuw werk om te doen. Nu kunnen we opsplitsen in groepjes (dat gebeurde tijdens Aloha:Cirkel 4, en ondanks dat ik eigenlijk overal bij wilde zijn voelde dat zeer productief) en werken aan verhalen die bovenaan de lijst staan, of misschien moet er wat van ons hart, en werken we samen met iemand anders aan maak informatie van je frustratie, nieuwe brandende vragen of een vurig verlangen.

Als we het planningsspel goed spelen kunnen die activiteiten ook in de werkvoorraad komen en kunnen we degenen die ons helpen daarvoor gummiberen geven.

Aan het eind van de dag ga ik dan met een tevreden gevoel naar huis. Een paar dingen die ik deze ronde gedaan heb zijn gewaardeerd werk en beloond met gummiberen, we hebben ter plekke een paar verhalen afgerond en ik heb nieuwe verhalen om aan te werken mocht ik nog tijd hebben deze ronde.

The Rock 11:36, 9 January 2007 (CET): !¥€$! Dat maakt het concreet en tastbaar.

We kunnen afsluiten met een stiltemoment, of een reflectie over deze ronde:

  • wat werkte er goed in deze ronde
  • wat willen we anders doen in de komende ronde
  • waar zijn we nog niet uit / wat zien we als doorlopende problemen
The Rock 11:36, 9 January 2007 (CET): En natuurlijk: wat hebben we geleerd. En regelmatig tijd inruimen voor een temperatuurmeting.
Willem 12:22, 9 January 2007 (CET) misschien was bovenstaande een invulling van bondige check out, en past een temperatuurmeting goed in een uitgebreide check out, net als in een uitgebreide check in