Talk:Patroonpraat

From AardRock Wiki
Jump to: navigation, search

Willem 08:53, 1 March 2007 (CET) wat is een ProAm ???

The Rock 08:58, 1 March 2007 (CET): ProAm: Professional Amateur. Bijvoorbeeld iemand met een klik voor fotografie en een (semi-)professionele digitale camera die prachtige platen schiet, maar niet professioneel, maar als serieuze hobby.

Willem 09:05, 1 March 2007 (CET) Dank je, dat maakt veel duidelijk.


Willem weet ook niets zeker, daar vinden we elkaar - zeker :).

Ik ben het niet eens met "dat een patroon uitsluitend niet goed voelt is daarmee dus geen kwaliteitscriterium; patronen zijn met name werkende wijsheid gevangen in een uniformaat.". Als het niet goed voelt, dan werkt het ook niet, voor mij dan toch.

Een voorbeeld van een niet goed voelend patroon is bij voorbeeld eentje met een onduidelijke naam, of een veeeel te lange/ingewikkelde beschrijving.

Ik heb genoten van het stuk van Alain de Boton in de Intermediair van deze week - sommige 'lees masochisten' vinden het geweldig om ingewikkelde boeken te lezen, en verwachten dan dat achter het ingewikkelde boek een diepzinnige waarheid te vinden. Vaak zit achter die ingewikkeldheid alleen een slechte schrijver...

Bovenstaande les was me wel duidelijk geworden na het volgen van een paar filosofie vakken op de universiteit twente, die blonken uit in namedropping en citaten, weinig in verhelderende inzichten. Het is de taak van een (patroon)schrijver om complexe zaken eenvoudig uit te leggen, zonder de essentie te verliezen.

"Voelt het goed" dekt onder andere dat, en is wat mij betreft essentieel...

The Rock 09:13, 1 March 2007 (CET): Je hebt gelijk. Ik moet het wat nuanceren. Ik bladerde gisteren nog door APL en TTWOB en daar refereert CA wel/ook naar gevoel. Ik zal het vandaag nog ff opzoeken en toevoegen.
Willem 09:22, 1 March 2007 (CET) The Timeless Way Of Building gaf me juist dat goede gevoel. Heeft met 'the quality without a name' te maken...

En jawel, opgezocht:

"And when a building has this fire, then it becomes a part of nature. Like ocean waves, or blades of grass, its parts are governed by teh endless play of repetition and variety, created in the presence of the fact that all things pass. This is the quality itself"

Willem 09:34, 1 March 2007 (CET) uit timeless way, hoofdstuk 15 (onderdeel van 'the gate') : "We may then gradually improve these patterns which we share, by testing them against experience: we can determine, very simply, whether these patterns make our surroundings live, or not, by recognizing how they make us feel".

Zie het verband tussen testen/ervaren ('werkt het' ) en 'voelt het goed'.


The Rock 12:53, 1 March 2007 (CET): In het kader van maak informatie van je frustratie meteen maar visueel kompas geschreven naar aanleiding van het twee uur durende Skype-gesprek tussen Willem en Martien vanmorgen. De naam voelt nog niet helemaal goed. Moet iets zijn met 'visueel' (i.t.t. tekstueel), richtinggevend (wegwijzer), herkenbaarheid én patronen. Visueel: met typografie, beelden, illustraties, vorm, en níet met tekst. Weet iemand iets beters?