Difference between revisions of "Aloha:Tafel"

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search
Line 59: Line 59:


17:57, 9 February 2007 (CET) Er is zo overvloedig veel te doen! '''Miilions of grassroots initiatives''' las ik laatst {{pattern|ergens}}. Want wij zitten in de stromm van de 2% wereldburgers die het verschil aan het maken zijn. Dus ik vraag me daardoor af; Kunnen we dat niet ''patroonmatiger'' aanpakken. Ofwel een algemener idee hebben hoe wij onze reisgenoten vergezellen en steunen zonder ons gek te ''marketen''. Onze Aloha-wijn bhoeft geen krans. Volgens mij hoeven wij het maar te laten lekken en de horden staan voor de eh...wiki.
17:57, 9 February 2007 (CET) Er is zo overvloedig veel te doen! '''Miilions of grassroots initiatives''' las ik laatst {{pattern|ergens}}. Want wij zitten in de stromm van de 2% wereldburgers die het verschil aan het maken zijn. Dus ik vraag me daardoor af; Kunnen we dat niet ''patroonmatiger'' aanpakken. Ofwel een algemener idee hebben hoe wij onze reisgenoten vergezellen en steunen zonder ons gek te ''marketen''. Onze Aloha-wijn bhoeft geen krans. Volgens mij hoeven wij het maar te laten lekken en de horden staan voor de eh...wiki.
==[[User:Johan|Johan]] 00:20, 11 February 2007 (CET)==
==Aan tafel met Johan==
------


==Patroon-matig==
==Patroon-matig==

Revision as of 23:29, 10 February 2007

Kom aan tafel

Error creating thumbnail: File missing

Dit is de stamtafel van de Aloha-groep. Alleen voor kernleden. Dit is de eeuwige virtuele cirkel. Hier vinden de gesprekken plaats die van belang zijn en hout snijden. De Aloha tafel is het centrale punt op de wiki.

Deze tafel is ontworpen door Harry

Wat zijn hier de conventies?

Aan de tafel mag alles gebeuren. Leg wat jij wilt delen op deze virtuele tafel. Alles wat volgens jou op tafel moet komen, gooi je hier als het ware in de groep. Je spontane uitingen kun je hier kwijt, maar ook zwaardere onderwerpen. Als het een groot onderwerp oproept, dan wordt het dus vanzelf een artikel op een eigen pagina. Je kunt ook volstaan met een verwijzing, naar een pagina of iets anders. Laat niets onder tafel verdwijnen. Want je legt het op tafel omdat je wilt dat er iets mee gebeurt, toch?. Wees daar voor je zelf en de anderen duidelijk over. Wat vertel je, waarom en waartoe?

Alles wat ter tafel komt blijft liggen. Tot iemand er iets mee doet. Het in eigendom neemt, wat hetzelfde is als er de verantwoording voor nemen. Je pikt het dan van tafel en gaat ermee aan de slag. Als er geen reacties komen is dat ook zeer informatief. Dus maak informatie van je frustratie.

Je wordt door Martien vriendelijk verzocht om je te schikken naar de volgende tafelconventie:

  1. Verzin een puntige titel voor je vraag die je later als naam voor een Wiki-pagina kan gebruiken. Anticipeer vast op een mooie naam voor het bijbehorende patroon.
  2. Begin hier met de dialogen, de gesprekken en de debatten.
  3. Geef de dialoog de ruimte op een eigen Wiki-pagina zodra tenminste twee personen erover in gesprek raken en laat hier een broodkruimel van (verwijzing naar) die pagina achter.
  4. Destilleer patronen tijdens de dialoog zodat je die werkende wijsheid kan vangen en aanreiken aan anderen.

Handig is als je hier ook de patronen gebruikt die we kennen als eenvoudig, elegant en efficiënt. Kijk voor beschikbare en beschreven patronen op Category:Patronen. Volgens mij is de grootste waarde van dit wiki-werk dat wij zo al onze beproefde levenslessen evalueren en vastleggen in een vaste toegankelijke standaardvorm. Dus laat je kennen en teken je bijdrage met naam en datum.

Harry 09:48, 2 February 2007 (CET)

Het is ff wennen en kijken welke conventie handig is. Ik merk nu dat net zoals thuis de tafel snel vol ligt met van alles en nog wat. En wie moet het allemaal weer opruimen? Goeie vraag al zeg ik het (z)elf. Ik heb er alweer te veel ideeën over. Laat ik het nu houden bij 1 puntje:

Ik merk dat ik het handig vind, om meteen te zien wie een bijdrage heeft geleverd en wanneer. En de wiki maakt dat makkelijk:

Laat jouw inbreng voorafgaan door dit: ===~~~~=== . Begin elk typwerk dus met 3=, 4~, 3= (return).

De wikimachine vertaalt dat in een subkopje met jouw naam + datum, zodra je de pagina opslaat. Ik heb dit stukje zo gemaakt en straks staat er iets als Harry 09:30, 2 February 2007 (CET) boven. Die lelijk datumnotatie, daar wil Martien misschien nog iets aan doen? Zo maak je lekker makkelijk duidelijk op welk moment jij hier aanschuift en dat je iets te melden hebt. Wat dat waard is blijkt later uit wat ermee gebeurt. ;-) (Nee serieus, dat waarde-ontwikkelingspatroon wil ik als Dienaar van Duidelijkheid nu juist boven eh.. tafel krijgen.)

Merk je dat je echt een Onderwerp op tafel zet? Geef die dan meteen een duidelijke kop, of zoals Martien voorstelt, Verzin een puntige titel. Voorzie die svp van == Mijn onderwerp== Met twee gelijktekens voor en achter. Dan maakt de wikimachine er een kopje van die terug komt in het overzicht bovenaan de pagina. (Scheelt weer veel ordenen en wikidwergwerk.) lekker makkelijk

Ik weet niet zeker of dit goed gaat werken. Maar ik beproef het een tijdje en ik zie wel of iemand komt met iets beters.



Nieuwsflits

Korte nieuwtjes in het "umfeld" van ons veldwerkers. Verschijnen willekeurig. Verdwijnen na tenminste één ronde in het Aloha:nieuwsarchief door een Wikignoom.

Kop Datum Bron
Quantum Computer To Launch Next Week 2007/02/09 Slashdot

Traditionele Langste Dag manifestatie: Vuur in je Hart en Vuur in je Werk

The Rock 08:55, 9 February 2007 (CET)=

De Spirituele Management Tafel onder leiding van Ineke Rabbering organiseert 21 juni—de dag dat het Aloha-boek beschikbaar komt—Vuur in je Hart en Vuur in je Werk in het kader van de "Traditionele Langste Dag manifestatie" met:

Engbert Beuker (CEO Pentascope), Jervis Groeneveld, (entertrainer, jazz harmonicaspeler, grondlegger Business Harmonics), Frank Heckman, Urban worrier en Olympisch Coach en met een Indiaans kampvuur tot besluit!

Helemaal in lijn met en de geest van Aloha.

Mijn vraag is of en hoe we van deze unieke kans gebruik kunnen maken door ook een bijdrage te leveren. Velen van ons kennen Ineke, dus de verbinding is er al.

Bijkomende vraag: op 12 juni zullen er nog wel meer evenementen georganiseerd worden. Ook daar liggen mooie kansruimtes voor Aloha. Ook hier de vraag of en wat we hiermee willen. Welke strategie? Welk doel?

reacties: graag

17:57, 9 February 2007 (CET) Er is zo overvloedig veel te doen! Miilions of grassroots initiatives las ik laatst ergens. Want wij zitten in de stromm van de 2% wereldburgers die het verschil aan het maken zijn. Dus ik vraag me daardoor af; Kunnen we dat niet patroonmatiger aanpakken. Ofwel een algemener idee hebben hoe wij onze reisgenoten vergezellen en steunen zonder ons gek te marketen. Onze Aloha-wijn bhoeft geen krans. Volgens mij hoeven wij het maar te laten lekken en de horden staan voor de eh...wiki.

Johan 00:20, 11 February 2007 (CET)

Aan tafel met Johan



Patroon-matig

Harry 17:57, 9 February 2007 (CET) Waar ter wiki hou ik een goed zeg maar technisch gesprek over het hele patroongedoe?

Willem 18:14, 9 February 2007 (CET) techie hier.. we kunnen de talk pagina van patroon gebruiken of een nieuwe pagina Aloha:patroongedoe beginnen.

Harry 21:22, 9 February 2007 (CET) Excuseert u mij, ik ben met Willem ff apart op Talk:Patroon

Dagboek_Stanley

Harry 19:47, 2 February 2007 (CET)Hebben jullie Dagboek_Stanley#De_levenslijn_in_dit_aardse_leven_van_Stanley gelezen? Boeiend! Gerda is ook in Nieuw Guinea geboren en in 1962 naar Nederland gekomen. Voor haar een traumatische ervaring weten we pas sinds kort. Argeloos weggerukt in het paradijs en neergepland in een koud land waar je kleren aan moest en nooit meer de warme wind op je huid kon voelen. Dat heeft haar geen goed gedaan.


Lekker rondje van de zaak gehad?

Stanley zegt woensdag 31 januari om 21:15: Kudos Harry.

Het is fijn om te zien dat je concreet bent doen wat je zegt.

  1. In hoeverre kunnen we een boek samenstellen die net zo concreet is als dit voorbeeld van jou?
  2. Het moet de man/vrouw op de straat aanspreken,
  3. er moet iets in opgenomen zijn wat toegankelijk is en direct toepasbaar in thuis- of werksituaties.
  4. Eenvoud en begrijpelijk.
  5. Onze eigen echte keuzen zodanig verpakt dat het geen litanie of roman wordt maar helder en duidelijk,
  6. wat is de kern?

Graag zou ik jullie willen uitnodigen om hierop te reageren.

Marjolein zegt om 22:27: He Stanley, als je ideeen hebt??!! ->> bel Manon, Harm en/of Martien :-)

Harry om 00:07, 1 February 2007 (CET) : Thanxxx! Leuk jullie hier te zien. GEZELLIG he? NOTA BENE Stanley, reacties: graag is ook al een patroon! ;-) Lees het maar eens. Was mede de aanleiding om de tafel te ontwerpen.

  1. Wat het boek in wording betreft; ik beschouw de wiki als het boek in wording. Zodra we hier de inhoud weten te ordenen en toegankelijke structuren maken, is het een kwestie van Dennis er op loslaten en je hebt in no time een boek.
  2. Moet dat? Ik heb zoiets van Wie oren heeft die hore (heb ik niet van mezelf hoor)
  3. Alles wat we beschrijven aan patronen is PER DEFINITIE interessant, begrijpelijk en bruikbaar. Dat patroon heb ik al in 1980 beschreven. Voor goede informatie gelden drie criteria: Het is interessant, begrijpelijk en bruikbaar. Blijkt nu veel later een verbijzondering van denken, voelen, doen of hoe heet die hier. Ik kijk ff op Category:Patronen. Oh het is gelukkig denken, voelen en doen...
  4. zie hierboven
  5. zie hierboven
  6. De kern is in essentie onbenoembaar. Je reikt zelf een goed handvat aan: doen wat je zegt. Samen met zeggen wat je doet kom je een heel eind...

Ha Marjolein! Biertje? Je bent inderdaad een goeie 2e. Maar moest je daarvoor nu persé mailen? ;-) Ik zie het toch als ik op de button History klik, bovenaan iedere pagina!?

Ik moet gaan slapen. Heb nog wat Aloha:Vragen gedumpt ook. Harry 00:32, 1 February 2007 (CET)

http://www.fanlogradio1journaal.nl/images/kaarsje.jpg

Johan Wow, Harry, toffe aktie. Ik kom graag aan tafel. Dank voor de gezelligheid. Ik schenk jullie allemaal nu wat lekkers in, doe er een plankje hapjes bij, en nodig jullie uit tot rust te komen. Er brand een aloha-kaarsje op tafel die al onze zorgen wegneemt. En tegelijktijd zorgt het licht en de warmte voor een aangename sfeer. Het is ons licht en onze warmte. Wij zijn Aloha. Proost.

Harry Dank je Johan. Morgen verder.

Wederkerigheid/afrekensysteem

Marjolein meldt 31 januari 2007 18:25 via de mail:

Als ministerie van Verbinding (klanten/samen/economie) en Overige Zaken zullen wij dit verder oppakken i.o.m. Manon en Martien. Woensdag gaat het gewoon weer op de agenda. Harm is ook blij met de basis van vertrouwen die er al is op dat gebied.

Ideeenbus marketing

Marjolein meldt 31 januari 2007 18:25 via de mail: Als jullie ideeen hebben voor de marketing van ons boek zet die dan op de Wiki Aloha:Marketing onder het kopje ideeenbus (niet zomaar in de tekst, ons werkdocument). Graag jouw naam erbij zetten en of je mee gaat doen om die actie in gang te zetten t.z.t.! Dan kunnen we alles goed overzien en een mooi plan maken met z'n allen.

Patronen van Martien?

Dit kopieerde ik, Harry, uit Martiens mail aan Marjolein. Als je er niks mee bedoelt Martien, haal jij het dan van tafel?

succesformules?

  • loslaten
  • laten waaien - belangrijke dingen komen later toch wel weer boven water
  • scope verengen (alleen kijken naar zaken die voor jou verantwoordelijkheid belangrijk zijn)
  • er je werk van maken (betaald uiteraard)
  • discussies op de wiki voeren en niet op de postlijst
  • koppensnellers nieuw leven inblazen
  • onderscheid maken tussen important en non-important zaken en
    • daarna tussen urgent en important:
    • kies voor de laatste, dan vallen de urgent zaken weg

Wij als groep, ik als ongeloofelijk lid

Voor mij Harry is Aloha één grote groepstraining. En realiseer ik me dat iets in de groep gooien niet zorgt dat ik er van af ben. Ik heb onbewust het midden van de groepscirkel buiten mij geplaatst. Denkfoutje. Niet echt self-centered Mijn inbreng is en blijft van mij, tenzij ik het specifiek door een ander laat overnemen. Ik moet dus wat meer gaan zeggen over eigendom en verantwoording. Of beter: Hier inbregen wat ik er allemaal al over beuzelde in mijzelf.

Testje Dr.Phil

26 januari ontving Marjolein, deze test; Hij is zo ingevuld. Omdat ik 'm zo grappig vind en jullie ook wel houden van zelfreflectie en nieuwe invalshoeken, bij deze even delen. Have fun! Benieuwd of jullie jezelf ook herkennen.

  1. Ik, Marjolein had een score van 45 en herkende mezelf erin.
  2. Martien: ik herken mezelf met 42 punten.
  3. Johan: Ik emotificeer mij ook op 42.
  4. Harry: Als ik het goed optel heb ik 44. Ja, ook handmatig is het 44. Het commentaar is leuk om te lezen (behalve de typfauten). Maar 'uitgebalanceerd!? Ik help waar ik kan ja...
  5. Manon: ik had 41 punten, dus ik ben een iets gereserveerder type dan jullie! Zou je misschien niet denken, maar het klopt denk ik wel.

Oneens doch toegewijd

In welke omstandigheden gebruiken we 'disagree & commit', of in het Nederlands: wanneer kan je oneens doch toegewijd met een bepaalde keuze of beslissing instemmen?.

  • je hebt gegronde bezwaren;
  • de voortgang neemt (drastisch) af, of het proces komt krakend tot stoppen als je vast blijft houden aan je bezwaar;
  • er zijn deadlines die gehaald moeten worden;
  • waar kies je voor: blijf je dwarsliggen als biels (zodat de trein blijft rijden) of als eindstop (met alle gevolgen van dien)?
  • met welke principes, beginselen of waarden van jou of het team is de beslissing in conflict?
  • is het jouw manier van kijken (paradigma) en kan je anders leren kijken?
  • of ben je het zo oneens dat je uitstapt?

Geld moet stromen

Vraag die Martien op 23 november 2006 al stelde in Aloha:Brandende vragen en blijkbaar eind januari 2006 ineens weer opvlamt: Stel dat iemand nu wil "investeren" met echt geld!

  • Hoe verandert dat onze zaak?
  • Welk effect heeft dat op jou?
  • Welke krachten komen dan vrij?
  • Welke extra mogelijkheden biedt dat ons?
  • Welke bedreigingen wakkert dat aan?
  • Welke juridische vorm past daar het beste bij? (stichting, n.v., b.v., ltd., GmbH…)

Hoezo moet dat?

Harry zegt op10:25, 31 January 2007 (CET): Zou je zelf die vragen eens willen beantwoorden? Of heb je echt geen idee?

Harm Wat zou het fijn zijn, wat zou het mij rust geven, en wat zou ik er creatief door worden. Ik heb zoveel goede doelenwerk meegemaakt, en zoveel organisaties die streven naar een pot met goud aan het einde van de horizon. Altijd trekken ze een wissel op de deelnemers, ook al is er veel blijdschap bij het halen van het doel. Misschien kan ik er gewoon zelf de energie niet meer voor opbrengen om mijzelf volledig in iemand anders zijn avontuur te storten (heb ik ook veel gedaan, met succes, en een hoop onzekerheid en stress). En leef ik steeds meer vanuit de overtuiging dat echt goed werk aan drie principes voldoet (zoals genoemd in From Good to Great): je doet iets waar je hart van zingt, waar je echt goed in bent, en waar je economisch beter van wordt. Noem me kortzichtig, onvrij, beperkt, graaierig zelfs. Ik vind het niet erg; boter bij de vis is waar wat mij betreft iedereen altijd uiteindelijk het meest bij gebaat is. Bij mij maakt het in elk geval de juiste energie los.

Harry op 22:58, 1 February 2007 (CET): Wat bedoel je Harm? Dat je wilt dat er een geldschieter komt? reacties: graag

Sporen

Martien zegt: Maak het tastbaar en concreet en trek je sporen. Kortom: Het is 21 juni 2007. Waaraan zien we jouw bijdrage? Welke verantwoordelijkheden pak jij op en hoe maak je dat geloofwaardig?

  • verhalen—secties, hoofdstukken, review, dagboek
  • beelden—verhelderende illustaties en foto's uit het leven gegrepen
  • een levendige patroontaal met honderden prachtige praktische patronen of succesformules
  • pakkende vormgeving
  • een uitstekende boekomslag die ons boek van grote afstand onderscheid van alle andere bij de hoofdingang van de boekwinkel
  • helder, consistent, congruent, laagdrempelig en samenhangend taalgebruik en een schrijfwijzer
  • helder, eenvoudig, lichtgewicht en billijk afrekenmodel gebaseerd op wederkerigheid.
  • aantal goed georganiseerde Aloha:Cirkels
  • samenhang en geheel: het voelt goed, het klopt en het werkt; zelf-organiserend, zelf-helend
  • aantal bijdragen aan de Wiki en de populariteit daarvan