Gummiberen

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

…Ontspannen plannen, zodat we snel aan de slag kunnen


* * *

Van te voren inschatten hoe veel minuten, uren of dagen een activiteit gaat duren kan onze creativiteit bij het plannen lam leggen. We willen graag vlot, ontspannen en realistisch plannen.

Daarom:

Schat in punten - relatieve moeilijkheid in plaats van absolute tijd.

* * *

Het maakt niet uit of we het punten, gummiberen of olifanten noemen, zolang we schatten in relatieve moeilijkheid. We leggen de verhalen voor de restpuntenlijst op volgorde van moeilijkheid, en geven het eenvoudigste verhaal 20 gummiberen, en de moeilijkere verhalen 30,40 etc. Verhalen waarvan we vinden dat ze even moeilijk zijn hebben we naast elkaar gelegd en geven we een gelijk aantal gummiberen.

Alternatieve manieren van nummeren:

1, 2, 3, 4—nadeel is dat als je later een verhaal tegenkomt dat qua moeilijkheid er tussen zit (bij voorbeeld tussen 2 en 3) je al snel met breuken moet gaan rekenen.

Fibonacci-reeks: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34—Het aardige van de Fibonacci-reeks is dat het laat zien dat grotere Verhalen minder nauwkeurig zijn in te schatten—met lineair plannen kun je jezelf een rad voor ogen draaien. Het nadeel hiervan is dat het er nogal technisch uitziet. Ook hier de tip om aan het begin wat ruimte te laten—het makkelijkste verhaal inschatten op twee.