Bondige check in

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

Vervang deze tekst door beeld met een archetypisch voorbeeld van dat patroon. Zorg dat het beeld past bij de Aloha:huisstijl.

…het begin van een bijeenkomst. Je wilt na de koetjes en kalfjes snel de handen uit de mouwen en de zaak serieus oppakken.

* * *

Afstemming op elkaars gedachten leidt tot een groter inzicht, en een verrassende, energieke en vruchtbare bijeenkomst.

  • Voorkom een nare, onproductieve 'groupthink'.
  • Herhaal de check in bijvoorbeeld elk uur, en/of aan het begin van elke sessie, al naar gelang de behoefte.

Daarom:

Geef iedereen de gelegenheid om te delen hoe hij of zij zich voelt. Borduur niet op elkaar voort.

* * *

Zeg—als je nog niet geweest bent—wie je bent en in een woord hoe je je voelt (blij, droevig, boos, bang,... ). Gebruik eventueel een fijne brullende stilte om te aarden—dat is niet alleen stilzitten en wachten wat er gezegd wordt, maar juist even stilzitten en tot je zelf komen, weg van het cognitieve gebrabbel dat we al de hele dag doen… Zeg daarna of je inchecked (waardoor je aangeeft volledig aanwezig te zijn) of 'past', zodat iedereen weet dat je op dit moment (nog)niet(meer) actief meedoet (bij voorbeeld omdat je maak informatie van je frustratie nodig hebt).

Voorbeeld: Mijn naam is Willem, ik ben blij en ik check in.

een iets minder bondige vorm komt vaak voor, je mag ook best de reden aangeven waarom.

Borduur niet op elkaar voort, maar gebruik de informatie uit deze ronde in een planningsspel voor vergaderingen om plenair of in subgroepjes voort te borduren als dat nodig is. check in is een manier om peil de stemming vorm te geven.

Als je voort gaat borduren loopt de check-in uit, en verliest de bijeenkomst haar energie.

Zorg dat reflectie en doen in balans zijn. Neem daarom ook wanneer dat nodig is de tijd voor een een uitgebreide check in.

(deze vorm van check in heeft User:Willem uit softwre for your head, en is in z'n praktijk met collega's goed bevallen. Een uit elkaar gevallen groep is wellicht uit elkaar gevallen omdat we geen check ins meer deden)