TargetgroupResearch

From AardRock Wiki
Jump to: navigation, search

Linda

Poster

PosterLinda 01a klein.jpg

Beschrijving

Linda zit de laatste drie weken met verschillende twijfels en vragen omtrent voedsel en gezondheid: hoeveel kan ze het beste prikken om de tortilla's die haar man Luuc heeft gemaakt te compenseren? En kan ze het beste een sinaasappel eten of een kop soep voordat ze gaat aquajoggen? Dit zijn niet voor iedereen vragen om lang bij stil te staan maar Linda weegt de antwoorden zorgvuldig af.

Linda is nu 27 weken zwanger van haar 1e kind en tijdens de zwangerschapstest in de 24e week in het ziekenhuis is gebleken dat ze zwangerschapsdiabetes ontwikkelt heeft. Diabetes zit in Linda's familie: haar moeder heeft diabetes 2 en haar oma had dat vroeger ook. Wat dat betreft weet ze wat haar te wachten staat en is ze er een beetje op voorbereid wat ze kan doen om de kans op een gezonde baby te vergroten: goed letten op het aantal koolhydraten, genoeg bewegen, regelmatig de suikerspiegel meten en tijdens de zwangerschap 2x per dag insuline prikken ('s ochtends middellangwerkende en 's avonds langzame).

Op sommige momenten vind ze wel dat ze extreem veel aan het denken is over de diabetes. Bij alles wat ze eet, denkt ze na over hoe de suikerspiegel daarop zal reageren. Linda is erg precies op haar dieet probeert zoveel mogelijk de snelle suikers te vermijden (zit bijvoorbeeld in limonade, witbrood en suiker) zodat de suikerspiegel net iets regelmatiger blijft en ze ook minder hoeft te compenseren. Haar alvleesklier werkt nog wel, alleen iets minder goed.

Linda is een nederlandse vrouw van 34 jaar oud. Ze is getrouwd met Luuc (concierge op een middelbare school in Utrecht) en ze wonen samen in een rijtjeswoning in Breukelen (Utrecht). Ze werkte tot vorige week bankmedewerkster bij een ABN Amro filiaal in Utrecht. Nu is ze even met werken gestopt om zich bezig te houden met haar de komst van haar toekomstige wolkje!

"Normaal gesproken mogen vrouwen 2000 calorieën, maar ik probeer tegelijkertijd ook iets meer gewicht kwijt te raken, voor de gezondheid van mij en de baby. Dit lukt me tot nu toe vrij goed, alleen als ik veel spanning voel bijvoorbeeld over de zwangerschap heb ik nog wel eens de neiging om meer te eten. Daar kan ik me daarna wel schuldig over voelen."

Ze heeft op dit moment één keer in de twee weken een afspraak met een dieetist om te praten over de voeding, tips en vragen.

Eén keer in de week heeft ze ook een afspraak met de internist die kijkt naar haar voeding, activiteiten en eenheden insuline in combinatie met haar suikerspiegel. Deze zitten beiden in het UMC op de Uithof in Utrecht. Hij heeft aangegeven dat Linda het beste 30 eenheden kan prikken, maar de internist beseft dat dit een richtlijn is en dat dit iedere keer weer net iets anders kan zijn.

Om aan haar beweging te komen doet Linda een uur in de week aquajoggen in Utrecht. Dit doet ze samen met een goede vriendin, die ook in Breukelen woont. Ze deed dit al voordat ze zwanger was, maar de medici hebben haar aangeraden deze manier van bewegen een groot deel tijdens de zwangerschap vol te houden. Ze gaven aan dat dit de gezondheid van de baby ten goede komt.

Met twee andere vriendinnen heeft ze ook afgesproken om elke week een avond lekker uit eten te gaan. Sinds ze alle drie getrouwd zijn zien ze elkaar steeds minder en ze willen toch gezellig blijven kletsen, lekker roddelen en lol maken. Linda heeft gemerkt dat ze iedere keer als ze van de Italiaan afkomen, ze een veel sterkere stijging in haar glucosespiegel heeft. Op die momenten weet ze niet hoeveel insuline ze moet nemen om weer een gelijkmatige suikerspiegel te krijgen.

"De internist heeft gevraagd of ik bij wil houden hoeveel ik eet en hoe ik me voel, maar het gebeurt me nogal vaak dat ik het dagen vergeet en een aantal dagen later in het boekje bijschrijf. Dan is het lastig om dit weer te achterhalen. Op basis van deze gegevens kan ze kijken hoe het verloop is, en of het aantal eenheden insuline moet worden bijgesteld."

Linda origineel

Moodboard

Moodboard2a.jpg

Links

Poster(PDF)

Excel sheet Diabeet

Linda op weblog Giel