Talk:Postlijst

From AardRock Wiki
Jump to: navigation, search

Willem 02:38, 4 January 2007 (CET):

Discussies niet op een mailinglijst. goed idee. Vraag is, waar laat je de discussies dan wel? (Mogelijk antwoord: op de Discussion pagina's in de wiki? ).

Ik ben aan het expirimenteren met een webforum in plaats van mailinglijst voor het organiseren van een groep van Aloha's omvang - dan kun je de draden van de discussies beter volgen en terugvinden, en eenvoudig selecteren welke je volgt - het zit wat dat betreft tussen een wiki en mailinglist in (ik vermoed dat een wiki nog wel handig is om naast het forum erbij te hebben).

Lijkt gerelateerd aan wie schrijft die blijft

The Rock 13:37, 4 January 2007 (CET):

Webforum is goed idee. Ik wil wel eens een bronstorm met je Willem, om te bomen over de beste blend van:

 • mail
 • news (usenet news)
 • wiki
 • blog (ook groeps-; kan met WordPress)
 • forumtools
 • slashdot engine
 • tagging en folksonomies
 • social software (orkut, zaadz, etc.)

Er zitten heel veel overeenkomsten tussen, en ook veel verschillen, m.n. in gebruik en syntax. Mogelijke kenmerken:

 • eenduidige eenvoudige markup syntax over alle tools heen
 • eenduidige skins voor een consistente huisstijl en identiteit
 • access control lists
 • eenvoudige, billijke en redactionele instrumenten en processen
 • spam-free

Met de huidige verzameling open source software valt m.i. e.e.a. in elkaar te smeden dat hieraan voldoet. En mogelijk kunnen we hier ook funding voor krijgen.

Harry 13:51, 4 January 2007 (CET)

Ja, Willem, natuurlijk op de Discussion pagina's in de wiki! zegt Harry. Het is de bedoeling dat de wiki zich ontwikkelt tot een volledig helder gestructureerd betoog. Een coherent lichaam(pje) van kennis zeg maar. Daartoe moet alle inhoud BINNEN de wiki gevormd worden. Alle voors en tegens betreffende een bepaald onderwerp (=pagina) moeten STEEDS beschikbaar blijven. Stel je voor dat deze discussie (tussen heeeeel veeel andere) op een forum ofzo stond. )-: Nu staat de afweging exact waar hij hoort: Bij het betreffende onderwerp.

De TALKpagina heeft dus een functie TIJDENS de ontwikkeling van de inhoud en nog lang daarna, met name voor nieuwelingen. Iets nieuws maken als we dit nog amper gebruiken ervaar ik als 'feature creep', Martien!

Willem 14:20, 4 January 2007 (CET)

Martien, bronstorm lijkt me leuk en nuttig. Er is genoeg, heb in het verleden wel eens van scratch af aan wat geprobeerd (en ook daarvoor al aangeraden te beginnen met wat er al is...). Nynke Fokma en ik bronstormen hier zo af en toe ook over. Het aan elkaar plakken kan deels eenvoudig (zelfde skins) en is deels ingewikkelder (delen van accounts tussen tools, zodat het systeem *weet wie je bent* (da's een pattern voor software systemen, dus dat laat ik nu even buiten beschouwing - kwestie van 'beleefdheid' van software, dat het weet wie je bent zodat je je als gebruiker welkom voelt.).

Ik ben het met Harry eens dat het voor Aloha waarschijnlijk nuttiger is om ons voorlopig op twee tools (de mailinglijst en, met name, de wiki) te concentreren en te zien hoe dat werkt. Ik ben (soms, wel minder) bang voor feature engerds ;)

De uitdaging bij het remixen van tools lijkt me overigens om het geheel bruikbaar te krijgen. (sommigen komen al ge-remixed, voor my open space gebruiken we e107 (systeem om websites mee te maken, met o.a. forums, en die heeft bij voorbeeld een mediawiki plugin ).