Talk:Aloha:Drie tot vijf waarden voor de groep

From AardRock Wiki
Jump to: navigation, search

Talk Martien/Marjolein

The Rock 15:07, 7 January 2007 (CET): Inzake vertrouwen, zie einde Aloha:Drie tot vijf waarden voor de groep waar staat dat de vijf waarden samen leiden tot vertrouwen. Zo is alles gedekt.

BTW, gebruik :~~~~: om reacties te geven die ten opzichte van de tekst één nivo zijn ingesprongen. Gebruik meerdere : om verder in te springen. De ~~~~ wordt vervangen door een tijdsstempel en je schuilnaam.

Reactie Marjolein 7/1/7 14.43 uur

Ja, uiteindelijk valt kameraden ook wel mee. Waar het me meer om ging is dat ik vertrouwen zo belangrijk vind ik het rijtje. Dat is echt een essentieel onderdeel voor mij. Het gaat namelijk om vertrouwen in jezelf en in een ander, anders kun je geen kameraden zijn. Zoals je zelf zegt vertrouwen en inspiratie komt eerst, dan vriendschap.

Nouja, ik begrijp dat kameraadschap zo belangrijk voor je is. Ik vervang dan nog liever billijkheid door vertrouwen. Want door vertrouwen ben je automatisch billijk.

Overigens las ik in jouw reactie naar Harry dat je op zoek bent naar onze hoogste waarden, dan kom ik ook bij vrede terecht, naast liefde. Waarbij ik me realiseer dat ECHTE liefde automatisch zorgt voor de door jou genoemde waarden en deze tezamen zorgen voor vrede.

Btw, ik krijg nog steeds geen e-mails binnen, dus mocht je hierop reageren en ik doe dat niet, dan komt het wellicht daardoor. Ik ga er weer eens naar kijken, maar alle vinken in mijn instellingen zijn weer uit.

Reactie Martien 7/1/7 11.53 uur

Dank voor je feedback. Dat met kameraden had ik eerst ook, maar dat is ondertussen helemaal weg. We zijn natuurlijk geïndoctrineerd en gehersenspoeld vroeger met dat kameraden. Maar zodra je denkt aan The Fellowship Of The Ring en Hand In Hand Kameraden komt het weer goed. Kameraad: vriend, makker. Ik vind kameraadschap een hele mooie. Partnerschap geeft het voor mij meteen zo'n zakelijke tint, te weinig vriendschap dus. En vriendschap is voor mij een mogelijk gevolg van een goed ontwikkelde kameraadschap. Het gaat dus om het gevoel van kameraadschap. Kameraden: een stel mensen die op basis van vertrouwen en inspiratie aan een gezamelijke bedoeling werken.

Reactie Marjolein 7/1/7 04.33 uur

Ik heb er eens even op gevoeld, maar kameraadschap roept bij mij een negatief russisch/cubaans gevoel op :-)> Liever zie ik hier staan vriendschap, partnerschap of samenwerking staan. De andere 4 voelen goed.

En als ik er nu nogmaals naar kijk denk ik, er mag ook gewoon vertrouwen op die plek worden gezet. Want door Billijkheid, Gelijkwaardigheid, Geloofwaardigheid, Respect en Vertrouwen heb je toch automatisch vriendschappelijke samenwerking?? Ja, die voelt helemaal OK voor mij. We moeten nl. als mens eerst vertrouwen hebben in onszelf, dan pas kun je het 'weggeven' op de juiste manier en pas daarna volgt er vriendschap/kameraadschap/samenwerking.

Wil je vriendjes worden?

Harry: Dit voelt als PAARSE waarden voor mij. Of beter; het doet mij denken aan mijn vriendjes van vroeger. Onbewust hielden we ons aan die waarden op straffe van een breuk in de vriendschap.

The Rock 15:26, 6 January 2007 (CET): En nu? Niet doen? Heb je een beter voorstel? BTW, Ik vind er niets paars aan. En ik heb ook niets tegen paars. Alle kleuren moeten in balans oplichten toch?!

Harry 15:49, 6 January 2007 (CET): Het is een 1e spontane bemerking, geen afkeur. De waarden komen juist heel natuurlijk over. Herinneren aan vroeger, valt me op. Lijkt me passen bij ons stadium van (groeps-)ontwikkeling. Ik vermoed dat ik niet de enige ben die zich in dit prille gezelschap afvraagt:

  • "Wat is dit voor clubje?"
  • "Is dit het soort mensen waar ik nu bij hoor?"...
  • etc.

Dat associeer ik met het paarse ontikkelingsstadium. Heb ik ook niets tegen, integendeel. Ze moeten juist elk op hun eigen tijd tot gezonde en evenwichtige ontwikkeling komen.

Ik moet me nog wel afvragen of deze lijst compleet is en waarom (niet)... (=CAF, Consider All Factors van de Bono)

The Rock 15:59, 6 January 2007 (CET): Ik begrijp het. 'k Voelde een lichte afkeur. Is waarschijnlijk mijn eigen filter die in de weg zit. De lijst is mogelijk niet compleet. Er zijn nog veel meer waarden te verzinnen. Zie de schatkamer van waarden voor inspiratie. Ik vind dat het aantal waarden wel beperkt moet worden, anders krijg je ze niet of nauwlijks tussen je oren en kun je ze dus niet zijn en leven. Ik zoek daarbij naar "hogere" waarden die "lagere" waarden omvatten en overstijgen. En ik zie dat ik drie tot vijf waarden voor de groep nog niet in patroon-vorm heb gegoten. BTW, liefde is natuurlijk de allesoverstijgende en omvattende waarde. Alleen die is van zo'n hoog abstractienivo voor velen dat ze er te weinig mee kunnen.