Emergentie

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

The Rock 12:14, 27 January 2007 (CET): Jaja, toe-val bestaat. Wat gebeurt er?

Al jaren lang heb ik geen abonnement meer op het IT-weekblad Automatisering Gids. Vanomrgen valt er echter toch een met mijn naam erop in de bus. Ik blader hem door en mijn oog valt op een heel kort artikeltje waarin Pieter Adriaans uitlegt: "Computer weet wat mensen mooi vinden". Essentie van het artikel is emergentie en "kunst als getal". Heel boeiend vind ik.

Vervolgens komt Anja beneden en zet Radio 2 aan: Sjors Frölich met Cappuccino. Sjj ors start precies op dat moment een interview met Pieter Adriaans! Kun je uitrekenen hoe mooi een Picasso is? Nou, kunstenaar en informaticus Piet Adriaans dus wel, op de computer. Waauw! Wat gebeurt hier?

Adriaans geeft morgen in Paradiso hier een lezing over. Ik zoek de bijbehorende website op. Blijkt dat er een heel lezingenprogramma over emergentie in Paradiso is in 2007:

Paradisolezingen 2007 van de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschappen:
Emergentie: waarom het geheel meer is dan de som der delen
Een huis is meer dan een stapel bakstenen.
Een melodie is meer dan een verzameling losse tonen.
Een levend wezen is meer dan een verzameling cellen.
Een cel is meer dan een verzameling moleculen.

Super interessant vind ik.

Ook en met name voor zelforganiserende en zelfheldende netwerkorganisaties.

Resoneert voor mij heel bijzonder met alle zaken waar we mee bezig zijn en Christopher Alexander's werk The Nature of Order en de Vijftien Fundamentele Kenmerken die hij daarin beschrijft die zelfs leiden tot algoritmes waarmee je de architectonische schoonheid van landschap, stad en gebouw kan meten.

Harry, resoneert m.i. behoorlijk ook met Wolfram en consorten.

Succes en plezier,

Martien.

Meer over emergentie