Patroon

From AardRock Wiki
Revision as of 13:22, 26 February 2007 by Willem (talk | contribs) (→‎Je kunt een patroon zien als een recept.: verplaatst naar talk)
Jump to navigation Jump to search

Een patroon is een oplossing van een probleem in een context.

We gebruiken een vast formaat om patronen te beschrijven. Daardoor vormen de patronen samen een patroontaal, die op zijn/haar beurt een groter probleem in context oplost.


Vaste vorm

Patronen worden in een vaste vorm opgeschreven, zodat je ze in een patroontaal samen kan gebruiken. De patroontaal geeft je keuze en houvast in een weelde van context/probleem/oplossing combinaties.

Patroontaal auteurs kiezen een vorm die past bij hun publiek (ook hier werkt Context :) - een patroontaal lost een aantal problemen op in een context).

Om te beginnen hebben we voor Aloha de Aloha:Alexandriaanse patroon vorm gekozen. Het is niet uitgesloten dat we, op basis van expirimenten en instemming een vorm vinden die beter bij ons past.

Voordelen van patronen

Eenduidig formaat maakt het makkelijk de patronen te scannen. Een verhaal als inleiding op de patronen (liefst echt een ervaringsverhaal) maakt de patronen levendig, en maakt het de lezer gemakkelijk te bepalen over welke patronen hij of zij in detail wil leren.

Patronen beschrijven een vaker gebruikte oplossing - als de oplossing minder dan drie keer is gebruikt is het geen patroon. Daardoor zijn patronen eXtreem pragmatisch.

The Rock 13:53, 26 February 2007 (CET): NOTA BENE zie s.v.p. ook Ff kort door de bocht over idioom wat we, wat mij betreft, hiermee moeten integreren.

Nadelen van patronen

Voor veel mensen zijn patronen te abstract. Je moet zelf de relaties leggen, en uit de brei patronen de juiste kiezen. User:Mijndert Mijndert heeft bij voorbeeld nog geen patroon gelezen omdat er geen plaatjes bij staan. User:Willem Willem heeft een aantal boeken met patronen in de kast staan. Die resoneren niet allemaal even sterk. Hij heeft ook andere boeken, die deels op die patronen gebaseerd zijn (bij voorbeeld het boek "eXtreme Programming Explained" is gebaseerd op patronen in de episodes pattern language en een organisational pattern language door Jim Coplien en Neil Harrisson. User:Willem heeft het boek en de pattern languages gelezen. Die inspireerden niet om er mee aan de slag te gaan. Waarom XP explained wel aansloeg, is mij nog een raadsel.

Voorheen Patroon

(we hebben geprobeerd Patroon ook in pattern format op te schrijven. Dat gaat misschien iets te ver. Het patroon bevatte ook te veel tekst, dat werkt niet zo lekker in een webbrowser).

Zie Aloha:Alexandriaanse patroon vorm voor de bulk van de tekst.

The Rock 13:51, 26 February 2007 (CET): patroon bevatte inderdaad teveel tekst. Het patroon als patroon beschrijven vind ik echter nog steeds een hele mooie manier van zelf-bewijs. Ik wil graag onderzoeken hoe we dit kunnen kombineren met de, zo nu en dan belangrijke, uitvoerige uitleggen en gronding en motivatie van sommige patronen. Om in patroon-taal te blijven zie ik de volgende krachten:

  • zo weinig mogelijk afwijken van het oorspronkelijke Alexandriaanse formaat;
  • daar waar nodig stevige uitleg;
  • context, probleem, krachten, oplossing en resulterende context willen graag beknopt en dicht bij elkaar staan;

Mogelijke oplossingen:

  • Standaard Alexandriaans formaat aanhouden en geautomagiseerd proces om daaruit patlets, summaries etc af te leiden.
  • Sterk afwijken van Alexandriaans formaat en (weer) een ander, eigen formaat verzinnen.