Voelt het goed? klopt het? werkt het?

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

…je bent met iets bezig. Je wilt iets maken. Je praat met vrienden en collega's. Hard werkend aan een project. Of gewoon tijdens het boodschappen doen.

* * *

Je wilt eigenlijk—diep in je hart—dat de dingen die je droomt, denkt en doet goed zijn voor je omgeving, voor je medemens, voor de natuur, en daarmee voor jezelf.

De lakmoestest:

  • Hart: voelt het goed?—ook vaak dat kleine stemmetje. Als je die lege zak chips op straat gooit voel je direct dat dat niet okay is. Vaak druk je dat weg. Als je een bos bloemen voor je partner hebt gekocht voelt dat goed. Allemaal zaken van het hart.
  • Hoofd: klopt het?—Is het logisch? Wat mist er nog? Is het elegant? Wat kan er mis gaan? Wat zijn de effecten als het goed gaat? Hoeveel moeite kost het? Ratio. Denkvermogen.
  • Handen: werkt het?—Is het maakbaar. Is het haalbaar. Is het praktisch?

Daarom:

Vraag je hart of het goed voelt. Beredeneer in je hoofd of het ook klopt. En test vervolgens of het maakbaar en werkend te krijgen is.

* * *

Maak deze parel een tweede natuur. Vraag je, straks bijna onbewust, bij elke keuze en beslissing af: voelt het goed? klopt het? werkt het?. Wonderbaarlijk effectief.