Veilige plaats om te delen

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

Patroonstatus: kiem.

Vervang deze tekst door beeld met een archetypisch voorbeeld van dat patroon. Zorg dat het beeld past bij de Aloha:huisstijl.

* * *

Samenwerking en competitie naadloos samenvoegen resulteert in een zeer creatieve onstuitbare bron van innovatie.

Hoe kan een gemeenschap van elkaar concurrerende organisaties precies die elementen die cruciaal zijn voor het succes van de gemeenschap met elkaar delen terwijl de zaken die bepalend zijn voor de onderlinge concurrentiepositie juist privé gehouden worden?

Krachten:

  • Er is een kern van kennis, kunde en ervaring waarvan de juiste werking van grote waarde is voor alle leden van de potentiële en groeiende gemeenschap.
  • Controle en beheersing van die kern is niet essentieel voor een enkele organisatie.
  • Intellectuele eigendomsrechten en/of processen zijn al enige tijd duidelijk of afgesproken.
  • Product- en dienstontwikkeling is moeilijk en kostbaar en elk individu of ontwikkelteam afzonderlijk is hiervoor te klein.

Daarom:

Schep een neutrale en veilige ruimte of mechanisme waarmee het product of de dienst en haar ontwikkeling met elkaar kan worden gedeeld.

Vervang deze tekst door een of meerdere verhelderende diagrammen en beelden van de oplossing met labels voor de hoofdcomponenten.

* * *

De originele bedenker en eigenaar van het product dient tot het gaatje te gaan met het vrijgeven van controle over de kern.

Pattern Source: Jini Community Pattern Language..