Recreatie
Stan Boshouwers, één van de oprichters van Tinker Imagineers heeft een excellent boek geschreven met de titel "Handboek voor Hemelbestormers", over ideeën bedenken en ze in de wereld zetten. Een heel helder en praktisch boek met prachtige inzichten. Inspirerend, communicatief en organisatorisch raakt hij spiritualiteit, Spiral Dynamics, oosterse filosofie en het verenigde veld (ZPF) aan.
Bestel het Handboek voor Hemelbestormers voor €22.95 bij uitgeverij Thema.
Eén van de onderwerpen is re-creatie van ideeën, zowel binnen organisaties als naar de samenleving. Daarin schrijft Stan Boshouwers treffend:
Communicatie is re-creatie
…denk aan de virus-metafoor. Ideeën nestelen zich in de hersenen. Ze groeien door steeds meer argumenten aan zich te binden. Maar hoe worden ze besmettelijk? Dat vraagt om bijzondere communicatieinspanningen.
De hersenen hebben een eigenzinnige aanpak voor de verwerking van nieuwe informatie. Nieuwe gegevens vallen in een web van eerdere associaties, gevoelens, ervaringen en overtuigingen. Daardoor krijgt een begrip of een verhaal betekenis. De interne aanvulling speelt een veel grotere rol dan de externe.
Neem bijvoorbeeld visuele gegevens. Beeldinformatie die in de visuele cortex terechtkomt, wordt voor 99% aangevuld met interne referenties. Dat betekent dat een beeld, elk beeld waarvan je je bewust wordt voor 99% je eigen creatie is! Het bestaat immers voor 99% uit information iot je eigen hoofd. Hetzelfde geldt voor de andere zintuigen…
…In onze lijven, onze levens en onze geesten spelen zich voornamelijk dezelfde processen af. Hierdoor kunnen we erop vertrouwen dat we ook ongeveer dezelfde ervaring hebben. We kunnen het gedrag en de verhalen van elkaar herkennen omdat ze dezelfde worteling hebben. Zolang het maar bekende verhalen zijn.
Zodra het nieuwe verhalen zijn, wordt het minder makkelijk. De hersenen komen dat voor een dilemma te staan: als ze het verhaal volledig met bekende informatie verbinden, wordt er niets geleerd. En als ze zich in nieuwe gegevens gooien worden ze verschrikkelijk onzeker. Daar houden hersenen niet van.
Geïnspireerde ideeën hebben grote kans te wortelen bij anderen, om de simpele reden dat we allemaal in dezelfde aarde geworteld zijn. Maar om de vonk over te laten slaan, zijn enkele bijzonder inspanningen nodig: de drie bijzonderheden.
Bijzonderheid 1: gezamelijkheid is de basis
…Daarom is gezamelijkheid of de herkenning daarvan de basis van ideeënverspreiding. Hoe nieuwer het idee, hoe belangrijker deze gezamelijkheid.
Bijzonderheid 2: de volggroep moet creatief zijn
Als ik aan jou een idee wil overdragen—zoals op dit moment—zijn we allebei actief. Mijn ene procent valt bij jou in een web van kennis, gevoelens en ervaringen die de uiteindelijke betekenis aan de boodschap verlenen. Feitelijk moeten de ideeën die ik heb door jou opnieuw worden bedacht. Communicatie is re-creatie. De leidende vraag bij het bedenken van communicatiemiddelen voor ideeverspreiding is: hoe kan de ander dit idee opnieuw bedenken?
Als de ontvangende partij dat moet doen, is het met name de ontvangende partij die creatief moet zijn in het communicatieproces! Jij moet immers mijn ideeën op eigen houtje opnieuw inzien, en dat in een veel kortere tijd dan ik. Dit werpt een nieuw licht op hoe we over doel- of volggroepen moeten denken. In bijna alle communicatieproecten worden doelgroepen gezien als passief en ook als zodanig behandeld. Mis. Jemoet de doelgroep benaderen als creator, als uitvinder.
Bijzonderheid 3: het begint met Zin
…Het vraagt, net als elk ander boek, dat je je openstelt … Een dergelijke openheid vraagt veel inspanning. Je moet er maar net zin in hebben.
…er zijn altijd zinsaspecten aan te ontdekken, waardoor je ze aantrekkelijk kunt maken. De derde bijzonderheid is dat Zin het vertrekpunt van ideeënverspreiding is.
…
Pak je boodschap uit, niet in. … je moet het blootstellen.
Zoek de Zin op … Sell the sizzle, not the steak … Het moet besmettelijk worden. Je kunt hiervoor verschillende typen Zin verkennen die elk idee in een wisselende verhouding bevat: De lust, de betekenis, de richting en het nut.