Doornburgh

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

Doornburgh-vista.png
photo (cc) Martien van Steenbergen

Een plaats om te zijn. Een groene oase middenin de randstad, een gordel van rust rond Doornburh, de voormalige priorij "De Cloese", en de bijbehorende gastenverblijven. Doornburgh is een plaats waar je stil kunt worden, tot jezelf kunt komen. De voorbijglijdende boten op de Vecht, nu en dan de kloosterklokken—het is alsof de tijd vertraagt, stilstaat…

…tot tijd om te zijn. Een ideale plaats voor wie wil mediteren, concentreren, studeren. Ideaal voor wie zichzelf even rust wil gunnen, in een heel andere wereld—toch dicht bij huis.

Business spiritualiteit

Nieuwe Dimensies verwelkomt op landgoed Doornburgh gasten die inschrijven op de één- of meerdaagse cursussen. Individuen, kleine en grote groepen, met een eigen programma en/of begeleiding, zijn evenzeer welkom op het landgoed. Onze huizen staan open voor individuele gasten en groepen, voor jongeren en volwassenen.

Landgoed Doornburgh is een groene oase, middenin de randstad. Een ideale plaats voor wie wil mediteren, concentreren, studeren. Maar ook trainingen en vergaderingen krijgen een extra dimensie als je kiest voor een accommodatie waar kleinschaligheid, rust en spiritualiteit de hoofdtoon voeren. De Priorij heeft drie locaties voor gastenontvangst, alle gelegen op het landgoed Doornburgh.

De Priorij

De Priorij voor gasten, die heel speciaal de stilte zoeken. De Priorij heeft 10 kamers beschikbaar, met douches en toiletten op de etage, een gezamenlijke zitkamer en een meditatieruimte.

Doornburgh

Doornburgh, een 17e eeuws buitenhuis aan de Vecht, met name geschikt voor groepen van 15 tot 24 personen die een stijlvol onderkomen zoeken. Het huis beschikt over enkele stijlkamers, die gebruikt kunnen worden als werk- en ontspanningsruimte.

Het Koetshuis

Het Koetshuis biedt plaats aan groepen met een eigen programma. Het huis beschikt over een grote, lichte werk- en ontspanningsruimte. Er zijn negen slaapkamers, waarvan zeven tweepersoonskamers. Moderne sanitaire voorzieningen zijn per etage aanwezig. Voorst is naast het Koetshuis een groot terras gelegen, omsloten door de tuin. Het Koetshuis is bij uitstek geschikt voor trainingen.

Individuele gasten

Enkele weken per jaar is het mogelijk voor individuele gasten om in het Koetshuis te verblijven voor persoonlijke bezinning en stilte. De data staan vermeld in het Bezinningsprogramma. Gasten die willen deelnemen die kiezen voor een sfeer van stilte en soberheid, zijn welkom op het landgoed. De Priorij beschikt over tien gastenkamers. Er is een gezamenlijke zitkamer. Priorijgasten gebruiken de maaltijden in de gasteneetzaal.

Groepen en Teams

Groepen die voor een dag (zonder logies) gebruik willen maken van de accommodatie van het gastenhuis voor vergadering, training of bezinning zijn eveneens welkom. Afhankelijk van de grootte van de groep kan men een ruimte reserveren in Het Koetshuis of in de Priorij. Koffie en thee, en eventueel een maaltijd rond het middaguur, worden verzorgd.

Zakelijke Zingeving

Mensen zoeken zin in hun werk. We willen van iets én voor iets leven. Ze willen geven om te ontvangen. Zinnig werk is daarom één van de belangrijkste bronnen van zingeving. Mensen en organisaties die met bezieling werken, zijn kleurrijk en krachtig. Vitale en succesvolle organisaties hebben aandacht voor zowel de materiële als de immateriële aspecten van werk. Dat noemen wij zakelijke zingeving.

Het is daarom zaak de juiste balans te vinden. Functionele en economische belangen in evenwicht brengen met je ziel, met je verstand en met je hart, zonder dat een vervorming ontstaat in een enkele richting. De ontwikkeling van mens en organisatie vraagt om een extra dimensie in de vorm van spiritualiteit. Spiritualiteit richt haar zorg op de ziel, voor de inspiratiebronnen van waaruit we leven en werken.

Nieuwe Dimensies adviseert en begeleidt organisaties bij duurzame organisatie- en mensontwikkeling. Mensen, teams en organisaties die aan zakelijke zingeving willen werken. Wij richten ons daarbij op het ondersteunen van de beweging van inspiratie naar realisatie.

Zin in eten?

Een gezonde geest voelt zich prettig in een gezond lichaam. Daarom krijgt op landgoed Doornburgh ook de inwendige mens volop aandacht. De koks bereiden dagelijks met liefde en passie verrassende en smakelijke maaltijden.

Bezinningsprogramma—Spiritualiteit als Kracht

Nieuwe Dimensies verzorgt jaarlijks een bezinningsprogramma. Het bestaat uit een gevarieerd aanbod van zaterdagen en weekends met onderwerpen rond business en spiritualiteit. Organisatiesucces en persoonlijk succes gaan hand in hand. Hoe verwerkelijkt u de potentie van uzelf, uw medewerkers en uw organisatie? De wetten van succes in een zakelijke context en als integraal onderdeel van uw bedrijfsstrategie. Nieuwe Dimensies biedt u de mogelijkheid om de Spirituele wetten van succes in uw leven en organisatie te realiseren.

Historie

De voormalige Priorij Emmaus was een stichting van Priorij Jeruzalem te Turnhout. De Nederlandse stichting werd in 1939 autonoom en vormde van toen af een zelfstandige Priorij van het Heilig Graf. Zij was gevestigd in Nijmegen, in het huis "De Wolfskuil".

Door de perikelen van de Tweede Wereldoorlog werd de communiteit gedwongen om op verschillende locaties te wonen (o.a. in Laag Keppel en Lochem). In 1957 verhuisde zij naar Maarssen, waar zij zich op het landgoed Doornburgh vestigde. Daar woonde zij tot op 2007 toen het overgenomen werd door een aantal investeerders in monumentaal erfgoed.

Bouw

Van meet af aan stond in Maarssen de bouw van de Priorij centraal. Eerst in 1963 kon begonnen worden met de bouw van de Priorij, opgetrokken in de stijl van de z.g. Bossche School, door architect J. de Jong. Op 28 april 1966 werd de Priorij plechtig ingewijd door de bisschop van Utrecht B.J. Kardinaal Alfrink, en werd de Kerk van 's Heren Verrijzenis geconsacreerd. De Priorij kreeg de naam: Priorij Emmaus. Huize Doornburgh kreeg in 1966 de functie van gastenhuis In 1948 heeft de communiteit een dochterhuis gesticht in Brazilië, op de Fazenda Ribeirao in de staat Sao Paulo, temidden van een Nederlandse emigrantenkolonie. In 1990 verkreeg dit dochterhuis autonomie. Sinds 2007 ontvangt Nieuwe Dimenses er leiders en managers die gewoon zichzelf willen zijn.

Zij vormde tot 2007 de Priorij "Lumen Christi" (te Campinas), bestaande uit Nederlandse en Braziliaanse zusters. In 1952 zond de communiteit 5 zusters naar de St.Trudo abdij in Brugge, om samen met een groepje jonge zusters uit Turnhout, de St.Trudo abdij nieuw leven in te blazen. Deze had in Rome een verzoek ingediend zich te mogen aansluiten bij de Orde van het Heilig Graf. De oude zusters die de abdij bewoonden waren te gering in aantal om het voortbestaan van de abdij te verzekeren. De fusie tussen de abdij en de Orde van het Heilig Graf slaagde wondergoed, en de St.Trudo abdij is nu een bloeiende abdij en lid van de Associatio van Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf.

Spiritualiteit door gemeenschapsleven

Priorij Emmaus werd anno 2001 bewoont door een communiteit van 15 zusters. Als Kanunnikessen van het Heilig Graf proberen zij te leven vanuit een spiritualiteit die zij hebben meegekregen van hun plaats van oorsprong, Jeruzalem, en vanuit een eeuwenoude Ordestraditie. De spiritualiteit laat zich kenmerken door gemeenschapsleven, van waaruit liturgie wordt gevierd en een zendingstaak wordt vervuld.

Zo wil Priorij Emmaus een klein "Jeruzalem" zijn voor de gelovigen, een plaats van verlossing en vrede, in de lijn van de plaats die de kloosters van de Orde in vroegere tijden innamen. De communiteit bestaat uit zusters die volop in de eigen tijd staan, maar eveneens leven uit deze oude spiritualiteit en traditie;mensen die, hoewel puttend uit dezelfde bron, toch ieder op eigen wijze hun geloof beleven.

Rond deze communiteit staat een wijde kring van mensen die met de zusters kerkgemeenschap vormen, doordat zij met haar verbonden zijn door het apostolaat en/of doordat zij met haar de liturgie vieren.

De architectuur: De Bossche School

De Priorij is gebouwd in de architectuurstijl van de Bossche School, waarvan dom Hans van der Laan o.s.b., benedictijner monnik te Vaals, inspirator was. De gevels kenmerken zich door een grote horizontaliteit vanwege de "liggende" vensters, de lengte van de gevels en het horizontale accent in de vorm van de houten gevelafsluiting. Alle gevels zijn voorzien van rijen vensters. Op enkele plaatsen zijn deuren aangebracht. Naast de hoofdingang is een (hoek)steen aangebracht met het opschrift:

ILLUM OMNIUM LAPIDUM PRIMU REVOCO QUEM DOMINUS RESURGENDO PERTRANSIIT
Ik roep bij u op die eerste van alle stenen die de Heer verrijzend doorschreed.

De rechthoekige binnenhof heeft een omlopende loggia en in het midden een tuin. Vierkante stenen zuilen dragen de houten constructie met het lessenaarsdak van golfplaat. In de tuin bevinden zich langs de randen betonnen banken en een halfronde waterput. Net iets uit het midden bevindt zich een kruis, staande op het "metrische centrum" (uitgangspunt van het ontwerp) van het gebouw.

Het kruis is omgeven door een uit vakken bestaande tuin, gedeeltelijk bestraat, gedeeltelijk beplant

De gevels van de verdieping zijn onderbroken door vensters en door inpandige balkons. De Priorij heeft een overzichtelijke indeling, die sinds de bouw ongeschonden is gebleven. De indeling is zowel bepaald door principes van religieuze als van architectonische aard.

Het "plastisch getal" bepaalt de vormgeving van de ruimten, de ordening hangt uiteraard nauw samen met gebruik. De centrale plaats op de begane grond wordt ingenomen door de binnenhof met loggia. Rond de binnenhof loopt de kloostergang, die toegang geeft tot de—eveneens aan de binnenhof gelegen&,dash;bibliotheek en werkkamers.

Via de kloostergang komt men ook in de kerk, de kapittelzaal en de refter. In de vleugels bevinden zich eetkamers, spreekkamers, enzovoort. Op de verdieping zijn de cellen voor de zusters en hun gasten, in het souterrain onder andere dienstruimten. Het interieur is zeer sober. De vloeren zijn over het algemeen van grindtegels, de muren wit gestuct of van schoon metselwerk.

De deuren zijn van ongekleurd hout. De deuren die tot binnenruimten toegang geven zijn van horizontaal geplaatste delen. Buitendeuren zijn van verticaal geplaatste delen. Boven de vensters zijn betonnen lateien. De plafonds zijn van beton, dat vanwege de ruwe bekisting een houtnerfpatroon heeft. Op belangrijke plaatsen zoals bij ingangen is een balkenplafond toegepast. Soms zijn schroten verwerkt.

Nieuwe bestemming: heel uw organisatie, architectuur en natuur

Door afnemende belangstelling kwam landgoed Doorburgh in 2007 leeg te staan. In dezelfde geest van deze oase van rust en bezinning wilde men landgoed Doornburgh echter een nieuwe bestemming geven. Kees van Zijtveld, directeur van Nieuwe Dimensies, vatte de koe bij de horens, en vond investeerders bereid het landgoed te kopen onder de voorwaarde dat Nieuw Dimensies er een rendabele exploitatie voor schiep die de unieke plek recht doet.

Al snel werden ook Martien van Steenbergen en Anja van Heemst aangetrokken om deze nieuwe bestemming met hart, ziel en verstand nieuw leven in te blazen. Kees ontwikkelde in korte tijd een gedegen programma tot zingeving en transformationeel leiderschap met een hoog spiritueel gehalte. Martien vult dat aan door de unieke helende architectuur en het landgoed de opfrisbeurt en renovatie die het nodig had voor zijn rekening te nemen, terwijl Anja de rustgevende en meditatieve eigenschappen van het natuurschoon tot volle bloei weet te brengen.

De extra investering van €1,3 miljoen voor de renovatie blijkt binnen een jaar al terugverdiend te zijn doordat het gehele landgoed met €2 miljoen in waarde is gestegen.

Je voelt je direkt thuis in Doornburgh en je komt er heler en met meer energie uit.