Cheetah Speels Samen

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

Cheetah Speels Samen.jpg
photo (cc) Bart Coessens

Zwangerschapsdiabetes is ernstig, maar stelt bij een goede opvolging en een regelmatige controle geen enkel bijkomend probleem, is de conclusie van www.9maand.com.

Voor zwangerschapsdiabetes is een nauwkeurige controle nodig door de endocrinoloog. Dat betekent ook dat je de voeding aan moet passen, voldoende beweging moet nemen en moet leren hoe je jezelf kan controleren. Hoe gelijkmatiger de suikerspiegel is en blijft gedurende de zwangerschap, hoe groter de kans is op de geboorte van gezonde baby.

Meer vragen dan antwoorden

Het klinkt wel heel makkelijk: de voeding aanpassen, voldoende bewegen en jezelf controleren. Maar deze komen nog eens naast dat de aanpassingen die de zwangerschap sowieso vraagt van de moeder (het lichaam is sneller moe, je moet opletten welke producten je mag eten en welke niet, enz). Ga er maar eens aan staan om ook nog eens op de suikerspiegel te letten!

Tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat er, zeker tijdens de eerste maand, vooral praktische en dagelijkse vragen zijn: Wat mag ik wel / niet eten? Hoeveel insuline moet ik nu prikken?

  • “Ik wist niet of ik tijdens het afscheid op mijn werk ook een stukje cake mocht, voor de zekerheid heb ik het niet genomen. Mijn diëtiste gaf aan dat het wel had gemogen”.
  • “In het weekend had ik een croissant honing gegeten en toen ben ik heel erg geschrokken. Ik dacht dat een croissant niet veel punten was… Dat doe ik dus nooit meer".
  • "Tijdens de zwangerschap ben ik ook vaak heel moe en val na het eten in slaap. Dan word ik weer wakker als mijn man naar bed gaat. Vaak is dat dan 's avonds erg laat. Dan sta ik op en prik alsnog. Dan is het wel handig om te weten hoeveel ik moet prikken."

In samenwerking met medici (diëtisten) wordt vaak een voedingslijst samengesteld. Ook gebruik je, zoals de meeste zwangerschapsdiabetici, een voedingstabel met alle koolhydratenwaardes zodat je producten met elkaar kunnen vergelijken. En je houdt meestal een logboek bij.

Veel mensen die wij gesproken hebben, nemen noch het logboek noch de voedingstabel mee als ze uit eten gaan, of bijvoorbeeld naar het werk toegaan.

Er werken vaak tegengestelde krachten in het veld van diabetes:

  • Meer gegevens leiden tot betere analyse en voorspellingen.
  • Gegevens invoeren en bijhouden is tijdrovend en vervelend werk.
  • Mensen spelen, experimenteren en leren graag.
  • Lichte vormen van competitie werken vaak motiverend.
  • Zeer korte intensieve interacties worden als prettiger ervaren dan langdurig monotoon werk.

Cheetah zorgt voor een prettige balans tussen deze krachten en geeft je ook buitenshuis praktische antwoorden en adviezen op jouw vragen met betrekking tot zwangerschapsdiabetes.

Ik ben zwanger en ik heb diabetes

Jij behoort tot de 2 tot 3% van alle zwangere vrouwen wordt in Nederland met zwangerschapsdiabetes. Tijdens elke zwangerschap zal de arts tussen de 24e en 28e week een glucosetest afnemen. De analyse van die glucosetest geeft duidelijkheid over zwangerschapsdiabetes.

Als zwangerschapsdiabeticus heb je meestal een heel wisselende suikerspiegel doordat jouw alvleesklier niet of niet voldoende werkt. Daarnaast wordt er tijdens de zwangerschap ook een hormoon aangemaakt die zorgt voor onregelmaat in de glucose. Daardoor kan de groei en de gezondheid van je baby in gevaar komen. Op langere termijn komt een juiste suikerspiegel ook ten goede voor de gezondheid van de moeder (met betrekking tot ontwikkeling van ouderdomsdiabetes).

Het verschilt hoe vrouwen om moeten gaan met de diabetes. Sommigen hoeven slechts drie dagen in de week de suikerspiegel een paar keer te meten, anderen iedere dag. Ook het toedienen van insuline is iets dat verschilt per diabeet: sommigen hoeven alleen te letten op de voeding en te meten, anderen moeten direct prikken, of met een prikpen, of met een insulinepomp.

Ervaringsdeskundigen vertellen

Vroegtijdig in dit project hebben we regelmatig medici benaderd die op dagelijkse basis werken met (zwangerschaps)diabetici: internisten en dieetisten. Daarnaast hebben we ook interviews gehouden met zwangerschapsdiabetici: vrouwen die een paar weken daarvoor gehoord hadden dat ze diabetes hadden, en die al 20 jaar diabetes hebben, maar zeker nu, tijdens de zwangerschap slecht in te regelen zijn.

Al deze aspecten hebben geleid tot een aantrekkelijke, speelse en serieuze interactie met Cheetah die uitnodigt tot spel en experiment. Je leert nou eenmaal het snelst van experimenteren. Bovendien geeft Cheetah later ook de gelegenheid om met lotgenoten in contact te komen en gegevens met elkaar te delen. Dat zorgt voor een grotere verzameling van gegevens waarmee de evoluerende en zelflerende deelsystemen van Cheetah je steeds beter kunnen helpen met het regelen van je bloedsuikerspiegel.

Tijdens de Cheetah Zomer 2006-lancering op 4 juli kan je een demonstratie zien van Cheetah. Wij hebben met z’n allen hard aan Cheetah gewerkt en hebben er het volste vertrouwen in. We geven je graag de kans, jouw unieke en waardevolle ervaringen met betrekking tot (zwangerschaps)diabetes met ons te delen, zodat Cheetah nog beter toegerust wordt op wat het uiteindelijk moet gaan doen: de gezondheid van mensen verbeteren!