Check out

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

Vervang deze tekst door beeld met een archetypisch voorbeeld van dat patroon. Zorg dat het beeld past bij de Aloha:huisstijl.

…het einde van een bijeenkomst. De check out zorgt ervoor dat iedereen met een voldaan gevoel weer huiswaarts keert en de energie in het project goed blijft stromen.

* * *

Tijdens bijeenkomsten gebeuren er veel dingen. Iedereen heeft een verwachting wat hij/zij uit de bijeenkomst wil halen. Er ontstaat stress, en dus energieverlies, in de groep als men zijn/haar verwachtingen niet goed bewaakt. Hierdoor kan een totaalproces stagneren of zelfs doodlopen. Tijdens de check in heeft iedereen de kans om zijn/haar verwachtingen aan te geven en tijdens de bijeenkomst is ieder zelf verantwoordelijk om zijn/haar verwachtingen aan bod te laten komen. Als groepsleden dit niet goed bewaken voor zichzelf zullen zij met stress, die ontstaat namelijk als verwachtingen niet uitkomen, vertrekken en daarmee loopt de energie uit het project. Als dit lang genoeg duurt kan een heel project op niks uitlopen.

Daarom:

Geef iedereen de gelegenheid om te delen hoe hij of zij zich voelt aan het einde van de bijeenkomst. Spreek van tevoren af dat het doel is dat iedereen kan zeggen, vanuit zijn/haar hart, dat alle verwachtingen zijn uitgekomen of losgelaten door het proces. Hierdoor gaat iedereen met de beste en meeste energie weg. De check out geeft een positieve stimulans aan alle deelnemers om tijdens de bijeenkomst zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen en voorkomt dat teleurstelling op andere groepsleden kan worden afgeschoven. Verder zorgt de check out voor vrede bij de groepsleden zelf.

* * *

Mocht het zo zijn dat bij de check out blijkt dat een of meerdere mensen niet tevreden is dan is het wijs om direct hierover met elkaar in dialoog te gaan. Hiermee geef je aandacht aan het stukje wrevel en ben je actief in: maak informatie van je frustratie.

Te stellen vragen bij de check out kunnen zijn: Wat vond je....? Wat houdt je nog bezig? Wat puzzelt je nog? Ga je energiek hier vandaan vandaag?