April Wise Fools Day

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search

April Wise Fools Day—History

20 april 2005 organiseert Hedwigh Verbruggen van Queste een bijeenkomst over Bruto Nationaal Geluk (BNG). Sprekers zijn Engbert Breuker en Sander Tideman. Engbert was oorspronkelijk van plan om slechts als toehoorder aanwezig te zijn, maar werd spontaan door Hedwigh gevraagd om zijn visie op BNG te geven. Engbert zindert zijn energie de ruimte in. Ik wordt er door aangestoken.

Na afloop maak ik kortasluiting met Engbert (en dat was een korte vonk) en we spreken af om binnenkort eens ader kennis te maken. Dus nodigt Engbert me uit voor zijn Pentascope feestje van 26 mei in deFabrique. Cool, mooi weer, mooie mensen, mooie inhoud. A Great Place To Work. Wel bloedheet in die kokoshal.

Beste Engbert,

Bijzonder bedankt voor jullie inspirererende, gezellige, energierijke, goed georgansieerde, waardevolle, druk bezette, overwarme, inhoudelijke, vrolijke, op een bijzondere lokatie gehouden, nuttige, netwerkende feestje van vandaag.

Ik heb er van genoten en kijk uit onze afspraak van 23 augustus a.s.

Succes en plezier,

Martien.

23 augustus 2005: eindelijk een uurtje in het fraaie Pentascope pand in Amersfoort met Engbert om de tafel. Resonantie is het gevolg. Een van de vele opbruisende gedachten van Engbert is: "Wat denk je van 10.000 gelijkgestemden op het Malieveld, ergens begin 2006? Lekker viraal. Zo van 'nodig je adresboek uit!'?" Het zaadje bij mij is geplant en het laat me niet los.

Vooruitdenkend verzin ik in herfst 2005 de krantenkoppen voor herfst 2006 (pas op, 5.4 MB PDF). De wens van April Wise Fools Day is geboren.

Onderstroombovenstroom.png

Met Hedwigh en Gaston Vilé vervolgens een aantal brainstorms gehad over een geheelde wereld, een academie voor spiritualiteit, over authenticiteit, over onderzoek op deze gebieden, en over April Wise Fools Day: 10.000 mensen op het Malieveld op 1 april 2006. Snode plannen. Engbert stuurt onderstaande April Wise Fools Day door naar Harry Starre van De Baak, en Harry reageert direct zeer positief en wil meedoen. Wauw. (En Harry abboneert me op de De Baak's 'inside & insight'; ondernemen is een kunst; dank Harry!)

Hedwigh organiseert vervolgens een afspraak met Peter Merry op 5 december in Woerden. Synchronisiteit. Het Center for Human Emergence van Peter is bezig met (wat later zal heten) Klaar om te Wenden, een bijeenkomst ter ere van de transistie van Herman Wijffels als directeur van de SER naar zijn volgende uitdaging (de Wereld Bank, zo blijkt later).

Klaar om te Wenden is op 31 maart 2006. En 31 maart en 1 april samen is wel net iets te veel van het goede. De vork mag niet breken. En vanuit het CHE is er meer kritische massa—zo'n 200 professionele vrijwilligers—en dus zet ik April Wise Fools Day 2006 op het sudderpitje achter op het fornuis.

Maar ik heb blijkbaar toch iets veranderd in het Veld, want op 17 maart 2006 zitten Engbert en Martien toch weer om de tafel in Amersfoort. Engbert: "Geen April Wise Fools Day dit jaar? Wat denk je van Prinsjesdag dan? Ook een goede gelegenheid. Think about it." Het blijft me volgen. Vol energie weer op pad. Heerlijk.

Klaar om te Wenden is een enorm succes met 900 deelnemers. En ook voor het najaar zijn er al plannen vanuit het Center for Human Emergence.

Even rust nu? Nee hoor, het Veld is onomkeerbaar veranderd en de rimpels veroorzaken echo's. Engbert stuurt me een mailtje door van Niels Willems: een schitterende wereld. Geheel in lijn met April Wise Fools Day, en met de vraag van Engbert: "Mooi en ik verbindt ons aan Martien. Martien, het idee wordt groter?"

Grrr, moet ik me toch even kwaadmaken en al die zaken eens even online zetten. En dat lees je nu dus. Kan ik het in ieder geval nooit meer ont-kennen, zoals Harry van der Velde zo treffend zegt.

Pats! 27 october 2006 stuurt Marjolein Hins van Q-Search mij een cc van een mail aan Ton Plekkenpol over een derde bevrijdigsdag om, volgens Lubbers, Nederland te ontkrompen. Ontkrompen is een woord dat Stan Boshouwers van Tinker en ik verzonnen tijdens een Spiral Dynamics Level 3 training eerder in 2006. Ontkrompen (werkwoord) is het positief tegenovergestelde van bekrompen (bijvoegelijk naamwoord).

Liesbeth Bakker en Martien ontmoeten elkaar op 26 november 2006 in Heidepark in Bilthoven. Ik heb Liesbeth namelijk uitgenodigd om reisgenoot te worden van een uniek samenwerkingsverband dat op 7-7-7 een fonds met €1M aan giften heeft ontvangen van den Nederlander als dank voor een extreem zinnig boek dat 21 juni 2007 verschijnt. Dat triggerde bij Liesbeth de opmerking: "Oh, weet je dat Harold Verhagen bezig is met 12world—een festival op 7 podia in 7 landen op 7-7-7?". Cool! Martien zoek kontakt met Harold…

Hieronder de April Wise Fools Day email van eind 2005.

Nu verder…. Reis mee!

Succes en plezier,

Martien.

Cocreëer April Wise Fools Day

Een explosief groeiende en enorme hoeveelheid gefragmenteerde activiteiten en initiatieven richt haar energie op het vinden van baanbrekende praktische wegen om duurzaamheid, authenticiteit, spiritualiteit en samenhang te transformeren.

Op April Wise Fools Day op 1 april 2006 zwermen tienduizend gepassioneerde geestverwanten bijeen een en maken nieuwe verbindingen en veroorzaken zo deze synergetische transformatie in Nederland. Hoe u en uw organisatie daarbij betrokken wilt zijn kunt u co-creëren op woensdag 28 januari.

Als padddestoelen schieten nieuwe initiatieven uit de grond.

 • De kleinste omroep met de grootste idealen, LLink, gaat van start met prikkelende items.
 • Ode, het tijdschrift voor mensen die zoeken naar de inspiratie van mensen die de wereld veranderen, kent steeds meer leden, erkenning, en gaat ondertussen de grenzen over.
 • De Boeddhistische Omroep Stichting plaatst een enorm goudkleurig Buddhabeeld op een statief aan de A2.
 • Het Center for Human Emergence groeit in een half jaar tijd uit tot een chaorganisatie van bijna 200 professionele vrijwilligers.

Het aantal kleinere en grotere intitiatieven voor duurzaam en verantwoordelijk ondernemen raakt in een stroomversnelling. Enorm veel evenementen, lezingen, seminars en workshops over spiritualiteit, authenticiteit, leiderschap en levenskunst worden steeds drukker bezocht. Opvallend is het grote aantal actieve ZZP-ers daar.

Ecodorpen, edudorpen en ecolonies ontstaan op vruchtbare grond. Initiatieven voor een Academie voor Levenskunst en een Academie voor Spiritualiteit en Wetenschap komen op.

Stuk voor stuk enorm interessante en waardevolle ontwikkelingen waar duizenden mensen veel tijd, geld en energie in stoppen.

Wat is er aan de hand in Nederland? Er broeit iets. Nederland is zwanger, zo lijkt het.

19 december kwam tijdens het acht uur journaal de behoefte aan spiritualiteit en leiderschap van de bewoners van Nederland zeer duidelijk aan de orde: "Na de dood van Pim Fortuyn en Andre Hazes kreeg Nederland te maken met een nieuw fenomeen: massaal rouwbetoon en golven van publiekelijk ge-uite emotie. Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken was dat reden om te achterhalen hoe dat fenomeen te verklaren is. Socioloog Joep de Hart werd ingeschakeld, en die presenteerde zijn conclusies: Nederland verkeert in een identiteitscrisis die kan leiden tot instabiliteit en onverdraagzaamheid. En... er is een groeiende behoefte aan leiderschap."

Nederlanders zijn veranderd van honkvaste volgers tot spirituele zwervers.

Nederland is aan het verkruimelen. Nederlanders zoeken een nieuw en eigen kompas. Nederlanders hebben het verlangen emoties te delen en zijn op zoek naar een nieuwe identiteit. Diepe en dringende behoefte aan gidsen, richting, spiritualiteit, gezondheid, en een goede vader of moeder.

Is Nederland in staat om een voedingsbodem en cultuur te catalyseren waarop deze gidsen, richtinggevers, pad-naar-geluk-vinders zo je wilt, kunnen enten, groeien, en bloeien zodat dat het een exportproduct van Nederland wordt?

Voor zover wij weten zijn mensen de enige wezens die beschikbare vrije energie kunnen richten om echt nieuwe dingen te scheppen. En dat proces is volop bezig. Cruciale vraag daarbij is: hoe verbinden we deze gefragmenteerde hyperkritische massa en catalyseren we zo de onomkeerbare autocatalyse?

Maart roert zijn staart—April doet wat hij wil

De overgang van het eerste naar het tweede kwartaal in 2006 heeft de potentie dat kantelpunt te worden in de historie van Nederland.

 • 28 maart zijn Andrew Cohen en Don Beck een aantal dagen in Nederland.
 • Op 30 maart neemt Herman Wijffels in aanwezigheid van een klein gezelschap afscheid van de Sociaal Economische Raad en gaat zich volledig richten op duurzaamheid.
 • De dag erna, vrijdag 31 maart, delen Ervin Lazlo, Herman Wijffels, Don Beck en Peter Merry hun visie over de nieuwe orde met een groter publiek.
 • De nationale doorbraak vindt plaats tijdens April Wise Fools Day op zaterdag 1 april.
 • Mensen die dan nog steeds trek hebben kunnen 9 en 11 april op bezoek bij Deepak Chopra.

Brainstorm op woensdagmiddag 25 januari

Hoe wilt u betrokken zijn bij April Wise Fools day? Om daarachter te komen bent u van HARTe uitgenodigd op April Wise Fools Day te co-creëren tijdens een intensieve, bruisende, goed georganiseerde en praktijkgerichte brainstorm op woensdag 28 januari centraal in Nederland.

Wat krijgt u mee?

Aan het eind van die energieke bijeenkomst:

 • hebben we een goed en gedeeld beeld van April Wise Fools Day 2006
 • weten we in grote lijnen wat we gaan doen
 • weten we wie er mee doen
 • weten alle deelnemers wat u komt brengen
 • weten alle deelnemers wanneer het evenement voor u succesvol is
 • hebben we een voorlopige planning
 • hebben we een beeld van de budgettering
 • heeft u nieuwe mensen leren kennen
 • heeft u een grote zak vol nieuwe ideeën
 • gaat u met meer energie naar huis als dat u gekomen bent

Wat brengt u mee?

Kom met open verstand, open hart, open ziel, enthousiast en vol energie en ideeën.

Mist u iemand?

In de bijlage vindt u de lijst met geestverwanten die wij deze oproep hebben gestuurd. Wij sporen u aan om mensen die u mist op die lijst, waarvan u weet dat hij of zij absoluut en diep betrokken wil bij zijn en bij wil dragen aan deze historische gebeurtenis, aan ons op te geven. Wij nodigen dan ook die personen met plezier uit.

Laat ons vóór vrijdag de dertiende januari weten of we wel of niet kunnen rekenen op uw aanwezigheid, aandacht en creativiteit op woensdagmiddag 25 januari. Dan zorgen wij voor een passende locatie en spijzen en drank.

Opgeven graag via april [at] aardrock.com met vermelding van naam, adres, bedrijf of organisatie, email adres en mobiel telefoonnummer.

HEEL NEDERLAND. HEEL DE WERELD.

Met hoge achting, respect en warmte,

Hedwigh Verbruggen—Wezenschappelijk Onderzoekster
Gaston Vilé—Wetenschappelijk Spiritueel
Martien van Steenbergen—Wijze Dwaas