Boek Plús Gaston Vilé
Vorige week werkte ik weer eens aan mijn boek (de eerste authenticialistische roman) dat mij al járen draagt, dat ik al járen draag en dat nog een 'nomadische' vorm heeft van her en der gekrabbelde schrijfsels. Hoor ik, toen ik eindelijk de stilte toeliet, de hoofdpersoon ineens zeggen: “Ik leef met kompas, maar zonder navigatie.” Weten waar je heen wilt, maar niet hoe je daar moet komen. Dat bracht me op het idee van een kwadrant met de dimensies ‘kompas’ en ‘navigatie’.
Voor wie is ons extreem zinnig boek?
En wat is 'zinnig'? Navigatie, receptenboek, do’s en don’t’s, tips, trucs, technieken. Da's mooi voor groep I (de zwalkers) en III (de zoekers).
Waar we (NB.: iedereen inclusief onszelf - in het Maleis: Kami of Ketorang (wij met ik) i.t.t. Kamou of Dorang (wij zonder ik)... het Nederlands kent dit onderscheid helaas niet) écht iets aan hebben, échte zinnigheid, ligt wellicht meer in de kompasdimensie. En die dimensie is met een statisch, lineair boek vrijwel niet te benaderen - een ouderwets prentenboek, met illustraties die je kunt veranderen door eraan te trekken of het lipje te bewegen, komt misschien nog in de ríchting. Een uitkomst zou gaming kunnen bieden: een baarmoederlijke omgeving voor ieders eigen kompastocht. Zie bijvoorbeeld http://www.secondlife.com.
We zouden wel eens niet kúnnen volstaan met een boek. Extreem zinnigheid lijkt me in een boek-plús te zitten. Een prentige publicatie met een cd waarmee je toegang krijgt tot de baarmoederlijke omgeving voor je kompastocht… a la secondlife en met bijvoorbeeld ervarings- en actie-ontlokkers erin zoals The Wild Divine Project (zie: http://www.wilddivine.com)... Zinnigheid zit 'm vooral ook in het bieden van vertrouwen.