Cheetah Zwanger Zonder Zorgen

From AardRock Wiki
Revision as of 12:07, 25 June 2006 by Martien (talk | contribs) (Initial version.)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Cheetah Zwanger Zonder Zorgen.jpg
photo (cc) mahalie

Ongeveer 2-3% van alle zwangere vrouwen worden tijdens hun zwangerschap geconfronteerd met diabetes. Dat levert extra zorgen op. En je hebt al zoveel aan je hoofd. Kleertjes, de kinderkamer, kraamvisite straks. Je wilt lekker bezig zijn met je aanstaande kind, en niet met zwangerschapsdiabetes. Cheetah geeft je die ruimte.

Tijdens elke zwangerschap zal de dokter tussen de 24 tot 28 weken systematisch een glucosetest uitvoeren. In ongeveer 20% van de gevallen zal dit onderzoek aanleiding geven tot een verder onderzoek. Dit omvat het regelmatig bepalen van de bloedsuikers, zowel nuchter als dagprofielen. Sommige artsen laten een bloedonderzoek uitvoeren voor het bepalen van het Hemoglobine A1. Regelmatige controle van de baby is ook nodig door een echografie.

Cheetah helpt je met die controles en dagprofielen. Vertroetel Cheetah door haar zo veel mogelijk gegevens toe te vertrouwen. Hoe meer je dat doet, hoe beter Cheetah in staat is je te helpen met vragen zoals:

  • "Mag ik dat plakje cake nu wel eten?"
  • "Wat gebeurt er als ik zo die reep chocola eet?"
  • "Ik heb net Roosvicée gekocht. Kan ik die wel gebruiken?"
  • "Ik denk dat mijn suikerspiegel heel snel daalt. Is dat ook zo?"
  • "Welk effect heeft lijnzaad op mijn glucosespiegel?"
  • "Ik durf eigenlijk geen pizza te eten. Hoeveel pizzapunten zijn nog okay?"
  • "Kan ik een kiwi eten in plaats van een sinaasappel?"

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat ongeveer de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes later zelf dikwijls diabetes ontwikkelen. Gelukkig kan dit voor een stuk voorkomen worden met een gezonde en gevarieerde voeding, voldoende lichaamsbeweging en het behouden van een normaal lichaamsgewicht.

Zwangerschapsdiabetes is ernstig maar stelt bij een goede opvolging en een regelmatige controle geen enkel bijkomend probleem. De behandeling ervan is gelijk aan die van iemand die al voor de zwangerschap diabetes had.

Er is wel een nauwkeurige controle nodig door de endocrinoloog en dat betekent dus ook dat je je voeding aan moet passen, voldoende beweging moet nemen en moet leren hoe je jezelf kan controleren. Da's vervelend werk en je moet in een korte tijd veel nieuwe dingen leren.

Natuurlijk moet de groei van de baby nauwkeurig gevolgd worden. Het is de bedoeling om een zo normaal mogelijk bloedsuikergehalte te hebben, waaruit een zo normaal mogelijke bevalling mogelijk kan zijn.

Cheetah is een handig hebbedingetje dat je helpt met het bijhouden van al die gegevens. Je kan Cheetah makkelijk meenemen en het is heel eenvoudig in gebruik. En je hoeft zelf al die dingen niet meer te onthouden. Cheetah weet hoeveel koolhydraten iets is en welk effect dat op jou heeft. En Cheetah's alarmfunctie helpt je op de juiste tijden te controleren.

Cheetah's hoge knuffelfactor maakt het een leuk gespreksonderwerp voor jou en je omgeving. Spelenderwijs verzamel je zo de gegevens voor jezelf, de endocrinoloog, de vroedvrouw en de huisarts die je zo beter kunnen helpen met een gezonde zwangerschap en een gezond kind.

Bovendien: Met het Cheetah-netwerk sta je samen sterk met andere zwangerschapsdiabeten

Cheetah is nieuw. En het Cheetah-platform start op 4 juli 2006. Iets voor jou?

Lees meer over zwangerschapsdiabetes op 9maand.nl.