Difference between revisions of "Levendige persona's"

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search
m (Persona's moved to Levendige persona's: New pattern)
m (Toegevoegd: Category:patronen)
Line 44: Line 44:


Zowel tijdens zijn studie als in zijn vrije tijd besteed Jochem veel tijd aan onderzoek op dit gebied. Hij struint oude gebouwen af, is op zoek naar het waarom van prettige woon- en werkomgevingen. Het web is een waardevolle, doch onnauwkeurige bron van dit soort informatie. Liever zoekt Jochem in specifieke hoekjes en gaatjes en komt hij in contact met mensen die van wanten weten. Dat zoeken kost hem veel tijd.
Zowel tijdens zijn studie als in zijn vrije tijd besteed Jochem veel tijd aan onderzoek op dit gebied. Hij struint oude gebouwen af, is op zoek naar het waarom van prettige woon- en werkomgevingen. Het web is een waardevolle, doch onnauwkeurige bron van dit soort informatie. Liever zoekt Jochem in specifieke hoekjes en gaatjes en komt hij in contact met mensen die van wanten weten. Dat zoeken kost hem veel tijd.
[[Category:patronen]]

Revision as of 21:31, 25 November 2006

Er worden verschillende profielen gebruikers of klanten onderscheiden in de vorm van Persona’s (ook wel gebruiker archetypen, scenario karakters, of user profiles genoemd).

Om een product of dienst zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeftes van die verschillende persona’s, gebruiken we dat als uitgangspunt voor communicatie. Het gebruik van persona’s draagt zorg voor een gemeenschappelijke taal en voorkomt het onduidelijke betekenis van het woord gebruiker of klant.

Persona’s voorzien in een smal en helder doel zodat het ontwikkelteam niet langer voor de hele wereld hoeft te ontwerpen. Het juiste gebruik van persona’s beëindigt debatten over prioriteiten in de vorm en wijze van realisatie.

Een paar voorbeelden…

Berto Nieuwenhuizen

Berto Nieuwenhuizen (63). Woonachtig in Utrecht. Geboren en getogen in Westerbork. Gepensioneerd ziekenhuisadministrateur. Altijd druk geweest. Nooit tijd gehad om actief met genealogie en de Drentse geschiedenis bezig te zijn. Wil met zijn vrouw Renske musea en tentoonstellingen bezoeken op gebied Drentse historie. Wil zijn eigen ervaringen graag delen met tijdgenoten en jongeren. Hij heeft helemaal geen zin om op allerlei websites informatie achter te laten. Berto wil een eigen digitaal archief opzetten en dat delen met anderen. Renske en Berto hebben drie kinderen, een grote Volvo, een iMac en een museumjaarkaart.

Henk van der Vink

Henk van der Vink is 67 en woont in een oude dijkwoning aan de Koetsdijk in Amerongen. Henk is al vijf jaar met de VUT. Hij heeft daarvoor 20 jaar gewerkt voor de provincie Utrecht als dijkbewaker.

Henk kent de meeste dijken, en hun sterke en zwakke plekken, als zijn broekzak. Tijdens de vele tochten langs de dijken raakte Henk meer en meer geïnteresseerd in de historie van de dijken. Het ontstaan, de veranderingen, overstromingen, cultuur, bevolking en huisvesting langs de dijk boeit en de notities die hij maakt stopt hij in zijn nepleren bill-fold, achter de foto's van zijn vrouw Ina en zijn kleinkinderen. Ook kwam hij veel historische gebouwen en woningen tegen tijdens zijn werk. Naast zijn interesse voor dijken, verzamelt Henk alle soorten patchwork.

Veel jongeren zien Henk als een wandelende encyclopedie voor dijken en kloppen vaak bij hem aan. Henk wordt ook nog regelmatig gevraagd een praatje te houden over zijn ervaringen op het Utrechts Archief. Een paar keer per jaar schrijft hij een artikeltje voor het Utrechts Nieuwsblad.

Sinds kort gebruikt hij een Windows computer. Een krijgertje van zijn kleinzoon. Zijn kleinzoon heeft de computer ook aangesloten op het internet. Henk kan er ondertussen redelijk mee overweg. Outlook en Internet Explorer zijn de primaire instrumenten. Henk voelt zich tegelijkertijd rijk en onmachtig, soms zelfs gefrustreerd. Zo'n computer is toch behoorlijk indrukwekkend en doet niet altijd wat hij verwacht. Henk belt daardoor tenminste een keer per week met zijn kleinzoon met wat eenvoudige computergerelateerde vragen.

Henk wil de komende jaren een overzicht maken van zijn ervaringen, compleet met foto's, relevante verwijzingen naar archieven, commentaren en publikaties die hij over de afgelopen tientallen jaren verzameld heeft. Hij ziet dit als een boeiende en belangrijke missie om zodoende een stukje erfgoed achter te laten voor het nageslacht. Al was het alleen maar om aan zijn kleinzoon te laten zien dat hij nog met zijn tijd meegaat.

Hij vraagt zich af of de computer het instrument voor zijn missie is, of hij het voldoende in de vingers kan krijgen. Hij vind het geen probleem zijn kleinzoon te bellen, maar als hij zijn ex-collega's moet vragen voelt hij zich niet zo prettig.

Carl Vennema

Carl Vennema woont in IJburg in Amsterdam en is 45 jaar. Carl is eigenaar en oprichter van Amsterdam op Wielen, zijn tweewielershop. Hij is net naar IJburg verhuisd en woonde de 20 jaren daarvoor in de Pijp. Geboren en getogen is Carl in Noord. Amsterdammer in hart en nieren dus.

Carls dochter werkt al jaren bij Artsen Zonder Grenzen in Kameroen en Carl en zijn vrouw hebben, als huwelijkscadeau van hun dochter, vijf jaar geleden een safari van vijf weken in Kameroen meegemaakt. De vonk voor Afrika is toen goed overgeslagen en sinds die tijd heeft alles wat met Afrika te maken heeft hun volle aandacht. Met veel plezier kom je ze daarom regelmatig tegen in het Tropenmuseum op zoek naar informatie over de Afrikaanse cultuur in het algemeen, en wapentuig in het bijzonder. Hun woonkamer hangt ondertussen ook vol met Afrikaanse speren, dolken en ander wapentuig (niet uit het Tropenmuseum overigens).

Amsterdam zit in Carls genen. Daarom is Carl zelf ook vaak te vinden in het Gemeente Archief Amsterdam. Hij is met name geïnteresseerd in de historie van zijn geliefde Amsterdam. Carl besteed veel tijd aan het verzamelen van informatie over referenties naar Amsterdam in het buitenland, zoals New Amsterdam in New York. Daarnaast ontwikkelt hij steeds meer interesse voor een stuk kunstgeschiedenis, met name van kunstenaars die een band met de Pijp hebben.

Carl heeft in de afgelopen jaren een behoorlijk netwerk van gelijkgeïnteresseerden om zich heen verzameld. E-mail is het primaire communicatiemiddel naast hun maandelijkse bijeenkomst in café de Pijp. Vaak worden nieuwe vondsten en gegevens uitgewisseld en soms heeft iemand een praatje voorbereid.

Carl gaat goed met zijn tijd mee. Alle adminstratie voor zijn winkel doet hij elektronisch, inclusief het bankieren. Carl kan behoorlijk met zijn computer en de software overweg, maar het installeren en beheren laat hij graag aan de computershop om de hoek over. Dat gaat hem net te ver. Carl en zijn maten zijn op zoek naar een instrument waarmee ze makkelijker en eenvoudiger hun gemeenschappelijke interesses kunnen delen. E-mail is één kanaal, en een website is te moeilijk en kost te veel tijd om bij te houden. Hij heeft nog geen goed gereedschap kunnen vinden en daar baalt hij wel een beetje van.

Jochem ter Brugge

Jochem ter Brugge, 23, woont, sinds het begin van zijn studie twee jaar geleden, in Deventer. Hij heeft een leuk klein flatje kunnen huren met uitzicht over de IJssel. Als student Bouwkunde (HBO) interesseert hij zich voornamelijk in "leefbare" architectuur.

Jochems keuze voor bouwkunde is niet vreemd: zijn vader is succesvol architect. In tegenstelling tot zijn vader, die zich specialiseert in—volgens Jochem vaak oerlelijke—moderne architectuur, richt Jochem zich veel meer op "leefbare" architectuur. Gebouwen en woonomgevingen waar mensen zich prettig voelen en daardoor gelukkiger zijn en meer presteren. Jochem heeft vaak verhitte discussies met zijn vader over dit onderwerp.

Jochem gaat behoorlijk relaxed en alternatief gekleed, maar wel netjes. Jochem steekt zijn voorkeur voor leefbare architectuur niet onder stoelen of banken en schrijft hier regelmatig en prikkelend over in zijn blog. Hij krijgt er veel reacties op en heeft hierdoor al een behoorlijke reputatie opgebouwd. Zowel vriend als "vijand".

Jochems doel is om voor zijn 35e tenminste één leefbaar gebouw neer te zetten. Via zijn netwerk heeft hij al een gemeenschap van gelijkgestemden opgebouwd die, zodra de kans zich voordoet, hier samen een succes van willen maken. Het is een behoorlijke mix: timmerlieden, metselaars, architecten, en ook interieurontwerpers hebben zich ondertussen aangesloten.

Zowel tijdens zijn studie als in zijn vrije tijd besteed Jochem veel tijd aan onderzoek op dit gebied. Hij struint oude gebouwen af, is op zoek naar het waarom van prettige woon- en werkomgevingen. Het web is een waardevolle, doch onnauwkeurige bron van dit soort informatie. Liever zoekt Jochem in specifieke hoekjes en gaatjes en komt hij in contact met mensen die van wanten weten. Dat zoeken kost hem veel tijd.