Visueel kompas

From AardRock Wiki
Jump to navigation Jump to search
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Patroonstatus: kiem.

…je gebruikt of schrijft met een aantal anderen een zich ontwikkelende patroontaal.

* * *

Een herkenbare en toegankelijke vorm en structuur helpt bij de acceptatie en het gebruik van patronen en helpt haar gebruikers effectief en efficënt de weg door de taal te vinden.

Het gebruik van onze moerstaal is weinig effectief en vooral niet efficiënt. Hoe helpen we elkaar lekker makkelijk de weg door de taal te vinden? Acceptatie en het gebruik van patronen is minimaal.

Het verwoorden via patronen en de poëtische kracht van patroontaal kan een tweede natuur worden en helpen bij kennis overdragen, informeren of verleiden.

Die structuur is het uitgangspunt voor navigatie. Zo wordt je geholpen bij het vinden en gebruiken van wat je nodig hebt. En krijg je de ruimte om jouw boodschap effectief over te brengen.

NOTA BENE Zeer interessant is als je niet alleen dingen vindt waar je naar op zoek bent. Het werkt vaak inspirerend als je bijvoorbeeld ook in aanraking komt met naastliggende zaken, waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had. Serendipity noemen ze dat.

Krachten:

  • kopjes zijn saai? Alleen saaie kopjes zijn saai! (Harry)
  • kopjes zijn handig: Ze helpen met scannen
  • telkens dezelfde kopjes bij elk patroon voegen alleen maar tekst toe in een toch al tekstuele omgeving
  • de template syntax op de Wiki is te ingewikkeld (huhu Harry 15:39, 1 March 2007 (CET))
  • drie sterretjes als scheiding tussen sommige delen vinden sommigen ouderwets (noeu en? Harry)

Zie het als de "kledingadvies" of "dress code" voor een patroon—maar absoluut níet als uniform. Kijk bijvoorbeeld naar Marco Borsato's Rood concert: er werd verzocht dat mensen iets roods aantrokken en heel Arnhem kleurde rood. Je kan in één klap zien wie er naar het concert gaan terwijl iedereen uniek gekleed was en er geen twee mensen hetzelfde gekleed gingen.

Net zoals de miljoenen beukenblaadjes aan een beukenboom. Ze lijken allemaal op elkaar en er zijn er geen twee hetzelfde. Net zoals de honderden patronen in een patroontaal: ze lijken allemaal op elkaar en er zijn er geen twee hetzelfde.

Wat is de onderliggende vorm, structuur, patroon, DNA die dat ontvouwingsprocess (emergentie) en samenhang (coherentie) mogelijk maakt en voedt. En hoe schept het de gewenste effectieve en efficiënte balans tussen orde en chaos, tussen structuur en vrije ruimte, tussen grenzen en diepe verwovenheid, tussen vulling en leegte, tussen contrast en niet-gescheidenheid?

Daarom:

Vraag een visueel ontwerper om met typografische en visuele middelen de vorm en struktuur van het patroon in één klap zichtbaar en voelbaar te maken.

* * *

Open een patroon met een korte anekdote en een mooie toepasselijke uit het leven gegrepen foto die de korte anekdote illustreert.