Aloha:Wiki

From AardRock Wiki
Revision as of 09:29, 25 January 2007 by Martien (talk | contribs) (→‎Wiki RRS-feed: verwijderd)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

http://www.zicht.com/aardrock/wikivlag.png

Naast reguliere Aloha:Cirkels en één-op-één bijeenkomsten, telefoon, chat en een postlijst gebruiken we de Wiki als hét instrument voor het gemeenschappelijk ont-wikkelen van het Aloha-boek. Dat betekent dat je eigenlijk alleen meetelt als je bestaat op de Wiki. Kortom, wie schrijft die blijft!!!

Wij gebruiken de MediaWiki machine die ook wordt gebruikt door Wikipedia met meer dan 1.000.000 aktieve auteurs!!! De meeste zaken die daar werken, werken hier dus ook.

Interessante info over Wiki, het fenomeen:

Snel-snel zelf aan de slag met Wiki

Voor elk onderwerp begin je een 'artikel', zoals een inhoudelijke pagina hier heet. Zo ontstaat de ruwe totale inhoud van het boek. Schrijf in alledaags Nederlands—moerstaal—volgens de patroonconventies die Martien formuleert. Dat verzekert een functionele samenhang en een gemeenschappelijke woordenschat in duidelijke taal.

Ga niet eerst mailen of denken of discussiëren. Dat heeft pas zin als alle inhoud er is. Pas dan heb je de inhoud om over te praten. Dat gesprek gaat per onderwerp ('artikel') en via de bijbehorene discussiepagina's.

Met z'n allen creëren we zo in no-time een enorme berg informatie. Iedereen kan zich overal mee bemoeien. Zolang het maar constructief en met medogenloze liefde gebeurt. Dat is het collectieve geheim achter de Wiki-sucessen als [Wikipedia]. {{{3}}}
(cc) Harry van der Velde

Deze WIKI is daarvoor perfect gereedschap. Leer deze dus gebruiken en beheersen! Oefening baart (ook hier) kunst. Heb je vragen of ervaar je obstakels? Meteen Martien aan z'n jasje trekken!

Je kan nu meteen aan de slag met het volgende:

Is de Wiki nieuw voor je, of heb je koudwatervrees? Geen probleem! Organiseer een groep van tenminste vijf deelnemers voor een Wiki training

Speciale pagina's

  • hunkerende pagina's zonder inhoud maar waar al wel naar gerefereerd wordt verzamelen zich opWanted pages;
  • Jouw watchlist: pagina's die jij in de gaten wilt houden. Je ontvangt een email zodra zo'n pagina wijzigt;
    • zet "Watch this page." aan en blijf op de hoogte, want je krijgt post zodra iemand die pagina wijzigt;
    • zet "This is a minor edit." aan en voorkom ruis in Special:Recentchanges en je kan bovendien lekker snel wijzigen en moet je bewust grotere wijzigingen aangeven;

Een Wiki is inhoudelijk een persoonsonafhankelijk betoog.

Het betoogt opvattingen over een onderwerp helder te formuleren, zodat gebruikers er wat aan hebben*. Om die reden is het geschreven in de derde persoon en niet in de eerste of tweede. Dus Harry schrijft deze eerste versie ipv "Ik schrijf deze eerste versie"

Technisch bestaat een wiki uit gelinkte webpagina's die door (geauthoriseerde) bezoekers zelf meteen kunnen worden aangepast en/of uitgebreid. Door middel van relatief eenvoudige codes worden teksten aangepast, beeldmateriaal, nieuwe pagina's en verwijzingen toegevoegd.

Het nut van een wiki bewijst zich overal waar meerdere mensen gezamenlijk een doel nastreven binnen een duidelijke context. Het bekendste en meest succesvolle voorbeeld van deze vorm van egoloze collaboratie is de Wikipedia.

Voor ons boek HARTelijk bedankt is een Wiki een perfect instrument. HIerin kan het boek inhoudelijk volledig rond zijn, voordat er maar iets op tastbaar papier staat.

Martien geeft bij de volgende bijeenkomst een demonstratie van 10 minuten. Elke deelnemers heeft zich dan al proactief geïnformeerd en ingelezen over wat een wiki is. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wiki)

)* Het nut van informatie (--vgls Harry)

  • Het is relevant, logisch, betrouwbaar en feitelijk juist. Het moet gewoon wel waar zijn dus.
  • Het is nieuw(s), het wekt de interesse ofwel de nieuws-gierigheid. De AHA-erlebnis.
  • Het is bruikbaar. Onbruikbare informatie is nutteloos. Heet dan ook 'verstrooiing'.

Oplettende lezertjes herkennen het onderscheid in mentale, emotionele en praktische aspecten. Het is daarmee een specificatie van de drie generieke maatstaven:

  • Klopt het,
  • voelt het goed,
  • kun je er wat mee?

--Harry 061109


Het runnen van een succesvolle wiki is geen sinecure, en eerder uitzondering dan regel (ik denk dat zelfs het percentage succesvolle softwareprojecten groter is dan het percentage succesvolle wiki's). Mijn gok zou zijn dat je een half-open community moet hebben van een omvang die groot genoeg is. Wikipedia is eigenlijk een van de weinige wiki's die ik zo zou kunnen noemen.

Met wijzigingen in hoe de software werkt:

  • zodat er niveaus van vertrouwen mogelijk zijn,
  • en communicatie om de wikipagina's heen.

Willem